Propunerea BNR privind reducerea gradului de îndatorare a pus pe jar bancherii comerciali - Hotnews Mobile
1 € 4,7401 1 USD 4,1850luni 18 feb 2019
ei...
..13 [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 15:08
-1/1
Bancherii stiu foarte bine despre ce este vorba...

dar in acelasi timp au posibilitatea sa isi ajusteze politicile - nimic nu este imposibil.
Paso doble bancar
Fides [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 15:13
0/2
Bancile duduie de ipocrizie: - azi au credite ipotecare cu danband variabila in valuta (euro, CHF, dolar) si in lei. Evident ca doresc sa ofere credite si cu dobanda fixa- ca doar nu o sa tina toata ouale in acelasi cos, numai sa nu scada BNR gradul de indatorare. Insa totul este o perdea de fum, BNR deja a facut pace cu bancile in acest sens... si probabil gradul va fi ceva mai mic, insa doar dupa acordul bancilor. In final tot ele vor castiga.
Mai mult, vedem un BNR incapabil sa faca ceva concret, chiar daca stie ca nu suntem departe de criza precendenta. Vai de noi si de Manole.
domnu, toata ziua esti cu manole-n gura
bogdan1477 [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 17:10
+1/1
Isarescu 1 doar unul din cei 9 membri ai consiliului de administratie BNR. Restul de 8 sunt numiti politic, majoritatea de catre PSD:
Guvernator - Academician Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu*
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Liviu Voinea
Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru - Academician Daniel Dăianu
Membru - Dr. Gheorghe Gherghina
Membru - Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu
Pestele de la cap se impute
Fides [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 8:42
0/0
Mai era pe acolo si unul de la PNL - Bogdan Olteanu, mare expert in bankingul islamic.
Ideea e ca BNR face ce a facut dintotdeauna, o freaca in speranta ca furtuna nu osa ajunga pana la salariile lor. In rest, Manole si BNR sunt in cardasie cu bancile.
e clar
bogdan1477 [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 11:00
0/0
Tu ai o problema personala cu isarescu si cu BNR, probabil vrun credit semnat ca primarele inainte de 2009. Rolul BNR e sa se asigure ca bancile nu dau faliment, nu ca gigel nu citeste cu atentie contractul de credit.
Deci nu crezi ca exista vreo conexiune intre ele?
Fides [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 15:33
0/0
Cine salveaza bancile daca dau faliment? Gigel si mai cine? Nu te meritam, clar ai o gandire de exceptie.
dobanda fixa
bogdan1477 [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 17:19
0/0
E clar ca pentru credite pe termen lung, in Romanica, e imposibil de avut dobanda fixa. E suficient sa ne uitam la cum a evoluat inflatia in ultimii 10-20 de ani ca sa intelegem sa suntem o tara prea riscanta pentru ca cineva sa poata estima cit de cit realistic cit se devalorizeaza moneda sau cit creste riscul de default in 30 de ani.E suficient sa ne uitam la ultimele evolutii politice si sa ne intrebam cum ar fi sa iesim de facto din UE.

Pentru creditele pe termen scurt, pina-n 5 ani, poate fi rata fixa, riscul fiind mai mic si estimarea mai realistica.
Oricum, un credit cu rata fixa are toate sansele sa aiba un cost final mai mare decit cel cu rata variabila, banca luindu-si tot timpul masuri de precautie suficiente incit sa fie sigura ca nu pierde.

Cit despre limitarea indatorarii, ea are un oareshce dezavantaj, si anume infliuentarea negativa pe termen scurt a consumului, si un mare avantaj, ca la urmatoarea criza nu vom fi la fel de cu pantalonii pe vine ca la precedenta.
Eu cred ca nici nu stii sa intelegi ce citesti
Fides [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 8:51
0/0
Marea majoritate a creditelor de consum (pe 5 ani) sunt cu dabanda fixa - de ex. Raiffeisen spune clar in material ca 92% din creditele lor de consum pe 5 ani au dobanda fixa. Cam aceasta a fost regula pe piata, cu mici nuante.
Gafaiala e la creditele imobiliare - ca aici le distruge profitul Prima Casa (de aia si vor bancile un Robor cat mai mare). Dupa ce dispar banii, adio si creditele. Mai vine si propunerea cu pragul si atunci ce sa faca bancile? Doar nu o sa dea credit firmelor? In Romania? Doamne Fereste cine a auzit una ca asta? Credite pentru firme, cand pot executa consumatorii ce au facut greseala sa cumpere un apartament pe 30 de ani - timp in care acesta se va de valoriza, ori proprietarul va fi executat deoarece nu-si va platit ratele.
BNR se face ca munceste, bancile ca asculta si uita asa o sa ne bagam singuri in criza din cauza lacomiei lor.
Hai Manole, la pensie.
teoria conspiratiei
bogdan1477 [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 11:08
0/0
In momentul in care spui ca bancile decid roborul, te descalifici total din punct de vedere logic. Roborul nu e decis de banci, ci de situatia economica si de lichiditatea de pe piata. Si daca ROBORUl creste, asta e penbtru ca inflatia a ajuns la 5.41%. Cind ai avut inflatie de 1%, si roborul a fost 1%. Dar cind ingflatia se duce la 5.4%, dincare un 3.5 e devalorizare pura (restul e inflatie statistica din cresteri de taxe), e normal ca RoBORUL sa se duca si el spre 3.5%, ca nu e nimeni timpit sa imprumute la dobanda mai mica decit devalorizarea, pt ca ar iesi in pierdere.

Cit despre defaulturi, banca cistiga mult mai mult de la un credit platit pina la final decit de la un default. Asta e iar din ABC-ul economiei. Daca jumate din casele ipotecate ajung pe piata la revinzare, pretul lor scade la 25% sau mai putin, cum s-a intimplat in SUA.

In concluzie, lumea ta imaginara in care bencile decid roborul si auca scop falimentarea creditatilor e depaqrte rau de realitatea inconjuratoare.
Dezinformezi, sper ca esti bine platit la BNR
Fides [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 15:42
0/0
”Nu vrem să ajungă ROBOR la 4%” - rostea Manole pe 7 mai. Ieri stagna la 2,9%, cel la 3M, ca Robor la un an era de 3,12%. Cum e cu profetiile astea, care se indeplinesc atunci cand sunt rostite...
comenteaza