Alegeri locale în Ungaria: Partidul premierului Viktor Orban, învins la Budapesta. Este prima înfrângere pentru Fidesz din ultimul deceniu / Rezultatele parțiale arată că Fidesz a pierdut mai multe orașe mari - Hotnews Mobile
1 € 4,7808 1 USD 4,3144joi 21 nov 2019

Alegeri locale în Ungaria: Partidul premierului Viktor Orban, învins la Budapesta. Este prima înfrângere pentru Fidesz din ultimul deceniu / Rezultatele parțiale arată că Fidesz a pierdut mai multe orașe mari

de N.O. Duminică, 13 octombrie 2019, 23:40
- a A+
Imagine
Partidul național-conservator al premierului Viktor Orban a fost învins duminică la alegerile locale din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit rezultatelor parțiale, relatează AFP. Este prima înfrângere a lui Orban în zece ani, timp în care a dominat scena politică a Ungariei.Potrivit rezultatelor după numărarea a 62% dintre buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a obținut 50, 1% dintre voturi, în timp ce actualul primar Istvan Tarlos, susținut de Fidesz, și care este în funcție, la fel ca Orban, din 2010, a obținut 44, 8%.

Tarlos l-a sunat deja pe adversarul său să îl felicite, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al lui Karacsony.

Potrivit rezultatelor parțiale de duminică seară, opoziția conduce în mai multe orașe mari ale țării, în imtp ce Fidesz ar trebui să își păstreze un număr mare de orașe mici.

Pentru acest scrutin local, cucerirea capitalei a fost obiectivul cel mai ambitios al adversarilor lui Viktor Orban, liderul al cărui partid Fidesz a dominat scena politică a Ungariei timp de 10 ani.

Au vrut să arate că premierul, la putere din 2010 și reales pentru a treia oară consecutivă în primăvara lui 2018, nu este imbatabil. Victoria lui Gergely Karacsony reprzintă primul succes semnificativ al opoziției ungare și prima înfrângere electorală a lui Viktor Orban într-un deceniu.
Partidele de opoziție din întreg spectrul politic și-au unit forțele pentru a bloca o victorie detașată a Fidesz-ului condus de premierul Viktor Orban, pentru prima dată în ultimul deceniu.

De la venirea la putere a lui Orban, în 2010, acesta a schimbat legislația electorală pentru a face cât mai dificilă misiunea opoziției de a învinge Fidesz, notează AFP.

Karacsony a comparat bătălia pentru Budapesta cu alegerile locale din Istanbul, din martie, acolo unde candidatul opoziției a reușit o victorie simbolică împotriva partidului lui Recep Tayyip Erdogan, chiar și după reluarea scrutinului. "Istanbul a votat împotriva unei puteri iliberale și agresive, care este, în multe privințe, asemnătoare cu cea a lui Orban", a declarat Karacsony pentru AFP.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot erau așteptați să voteze duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.


14550 de afisari


Deja apar fisuri
oreo [utilizator], Duminică, 13 octombrie 2019, 23:54
+26/46
Pierderea capitalei e un semn rau pentru Orban, la fel a patit si Erdogan. Autocratii astia se cred vesnici dar votantii ii aduc cu picioarele pe pamant.
Autocratii maghiari sunt ultranationalisti
andipetre [utilizator], Luni, 14 octombrie 2019, 3:33
+25/45
E vorba de o clica de ultranationalisti care s-au urcat pe nostalgiile de secol 19 ale maghiarilor, care inca viseaza la o Ungarie Mare care n-a existat in realitate niciodata. Poate modernitatea, diversitatea secolului 21, ii va tempera putin, insa mai curge multa apa pe Dunare pana vor renunta maghiarii la credinta ca sunt rasa superiorara si ca au dreptul sa detina jumatate din fostul imperiu austro-ungar.

Rasismul si nationalismul extrem nu dispar asa usor.
inca 19 comentarii comenteaza
Cookie Settings