Franţa: Google acceptă să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez - Hotnews Mobile
1 € 4,7748 1 USD 4,4026luni 17 feb 2020

Franţa: Google acceptă să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez

de V.M. Joi, 12 septembrie 2019, 21:12
- a A+
Imagine
Gigantul american al internetului Google, care este vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală în Franţa, a acceptat joi să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez, scrie Agerpres . Acordul a fost calificat drept "istoric" de Ministerul francez al Economiei, a consemnat AFP.În cadrul acordului, compania multinaţională a convenit pe de o parte să plătească o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul naţional financiar (PNF) şi, pe de altă parte, să achite alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale şi închiderii procedurilor de executare silită angajate împotriva sa.

Aflat de mai mulţi ani în colimatorul fiscului francez, Google a încheiat deja acorduri similare şi în alte ţări, în special în Marea Britanie şi în Italia, care l-au costat alte sute de milioane de euro.

Amenda de 500 de milioane de euro acceptată de Google Franţa şi Google Irlanda a fost validată în cadrul unei aşa-zise Convenţii judiciare de interes public, care permite unei companii să negocieze o amendă fără a trece printr-un proces şi printr-o procedură de "recunoaştere a vinovăţiei".

Prin această convenţie, care pune capăt urmăririlor pentru "fraudă fiscală agravată" lansate în 2015 de PNF, Google recunoaşte că faptele care i-au fost imputate pot corespunde delictului de fraudă fiscală, explică AFP.

Potrivit parchetului francez, Google "s-a abţinut" de la plata a peste 189 milioane de euro către fiscul francez între 2011 şi 2016.

Google, la fel ca alte multinaţionale americane precum Amazon sau Facebook, este acuzată cu regularitate că recurge la scheme complexe pentru a-şi disimula încasările din Franţa şi a-şi scădea astfel impozitele. Compania, al cărei sediu european se află în Irlanda - unde impozitul pe profit (12,5%) este între cele mai mici din UE şi din lume -, a susţinut permanent că respectă legislaţia franceză.

Pentru a pune capăt practicilor fiscale ale multinaţionalelor din IT, guvernul francez a adoptat la sfârşitul anului trecut aşa-zisa taxă GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple), care a intrat în vigoare în acest an. Totuşi, Parisul s-a angajat să renunţe la ea dacă se ajunge la un acord internaţional privind impozitarea acestor companii, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune ca represalii o suprataxă pentru vinurile franţuzeşti.


Citește și:


SUA pornește o anchetă privind taxa pe care Franța vrea să o impună marilor companii de tehnologie
1605 afisari


Doar de dragul comparatiei
ww [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 22:54
+2/4
Marinimosii bogatani ai acestei lumi ofereau in urma cu doua saptamani, pentru "salvarea" Padurii Amazoniene, fabuloasa suma de .... 20 milioane dolari.
Merita amintite si sumele de zeci de mii de euro/dolari pe care marile companii le doneaza unor cauze nobile prin tarile lumii a treia. Cu siguranta si Google a facut astfel de fapte bune la viata lui.
Franta....
Stef_and [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 21:41
0/6
O tara de ra... cu un guvern de ra...
angajati nesatui de salarii.
comenteaza
Cookie Settings