Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar. Niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea în Parlamentul României - Hotnews Mobile
1 € 4,7748 1 USD 4,4026luni 17 feb 2020

Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar. Niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea în Parlamentul României

de MH Joi, 12 septembrie 2019, 16:57
- a A+
Imagine
Președintele Klaus Iohannis respinge și cea de a treia solicitare a premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri și o trimite din nou pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a-și valida Guvernul. "Această remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar", a anunțat șeful statului, joi seară, la Cotroceni. El a avertizat-o pe Dăncilă că niciun ministru nu va fi numit în guvern fără validarea Parlamentului.Președintele Klaus Iohannis a spus că ultima solicitare a premierului este "cras neconstituţională", iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului, pentru că "altfel lucrurile nu se pot rezolva".

Iohannis a mai spus că "nu încape nicio îndoială" că Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului și că se vede că "doamna prim-ministru se teme", iar "PSD se agață de putere într-un mod jalnic".

Declarațiile președintelui Iohannis:
 • Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru ieri după-amiază. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.
 • Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar.
 • Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.
 • După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.
 • Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.
 • Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.
 • Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională , fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului.
 • Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.
 • Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentul României.
Joi dimineață, la începutul ședinței de Guvern, Viorica Dăncilă a făcut din nou apel la președintele Iohannis "să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului".

Miercuri, Viorica Dăncilă a anunțat că a decis nominalizarea unor reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile lăsate vacante după ce Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea partidului de la guvernare. Ea a susținut că a luat această decizie "pentru interesul României".

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare:
 • Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier
 • Ion Cupă pentru Ministerul Energiei
 • Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul

"Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI - domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale - doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim-ministru - domnul Dan Matei", a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că speră "ca de această dată președintele Klaus Iohannis să acționeze ca presedinte și nu ca și candidat pentru acestă funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România".

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși în locul celor demisionari ai ALDE. Tăriceanu precizează că cei trei nominalizați de premier nu mai sunt membri ai ALDE.


CITEȘTE ȘI:
11944 de afisari


Dancila tot crede ca-i merge cu tiganeala
Habermas [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 17:22
+35/45
PSD-ista.
Ai mare dreptate aici!
Alius [utilizator], Joi, 12 septembrie 2019, 19:17
+8/12
Nero, adica veorica, da foc la tara, numai sa evite sa faca ceea ce Constituta ii spune clar ce trebuie sa faca: adica sa vina in Parlament pentru votul noului Guvern.

Si prelungeste aceasta stare, doar-doar mai cumpara niste oameni din ALDE sau din ALTE parti.
inca 40 de comentarii comenteaza
Cookie Settings