Premierul canadian, acuzat că a încălcat legile eticii - Hotnews Mobile
1 € 4,7794 1 USD 4,3124miercuri 11 dec 2019

Premierul canadian, acuzat că a încălcat legile eticii

de DP Joi, 15 august 2019, 6:41
- a A+
Imagine
Mario Dion, comisarul canadian pentru etică și conflicte de interese, a publicat un raport pe cazul SNC Lavalin din care reiese că premierul e vinovat de încălcarea legii, scrie Financial Times. "După ce a examinat probele și mai multe principii fundamentale legale și constituționale legate de această problemă, comisarul Dion a concluzionat că premierul Justin Trudeau a încălcat secțiunea 9 din Legea privind conflictele de interese",se arată într-un comunicat de presă al autorităților canadiene.



Trudeau și-a asumat responsabilitatea, dar a refuzat să își prezinte scuzele, invocând faptul că el ar fi apărat locurile de muncă ale canadienilor. Comisarul Dion consideră că interesele private și publice pot lua mai multe forme, inclusiv financiare sau politice.

Fostul procuror general al Canadei, Jody Wilson-Raybould, a susținut că a fost supusă unor presiuni în biroul premierului pentru a împiedica urmărirea penală a SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari companii din țară, care are peste 8.000 de persoane în Quebec .

Dna Wilson-Raybould și președintele consiliului de administrație al Trezoreriei, Jane Philpott, doi membri importanți ai cabinetului domnului Trudeau, au demisionat în semn de protest, iar liderul partidului conservator de opoziție din Canada i-a cerut premierului să demisioneze.

"Primul ministru, direct și prin funcționarii săi a folosit diferite mijloace pentru a-și exercita influența asupra doamnei Wilson-Raybould. Autoritatea primului ministru și a biroului său au fost folosite pentru a ocoli, submina și în cele din urmă să încerce a discredita deciziile procurorului general și autoritatea doamnei Wilson-Raybould", a spus Dion.

SNC-Lavalin se confruntă cu acuzații de fraudă și corupție aferente unor presupuse plăți în valoare de 47,7 mil. USD făcute oficialilor libieni între 2001 și 2011. Compania a făcut lobby pentru obținerea unui acord care să-i permită să evite un proces, fiind de acord cu plata unor amenzi.



2522 de afisari


Trudeau a procedat corect
kanes [utilizator], Joi, 15 august 2019, 11:30
+2/2
A aparat interesele muncitorilor, pentru asta a fost votat si e responsabil de locurile de munca. Un proces ar fi falimentat compania si ar fi dus la pierderea locurilor de munca. E mai bine sa plateasca o amenda si oamenii sa aiba de lucru in continuare.
ce a castigat SUA?
indaco [utilizator], Vineri, 16 august 2019, 8:42
0/2
mai nimic, acordul economic e similar celui precedent si nici macar nu e in vigoare nefiind ratificat de Congres. E inca o mare "realizare" propagandistica.
inca 2 comentarii comenteaza
Cookie Settings