Cum se folosește corect aerul condiționat și care e diferența optimă față de temperatura de afară: Dacă am funcționa în permanență la 15 grade, când afară sunt 38... se oprește inima - Hotnews Mobile
1 € 4,7798 1 USD 4,3348marţi 28 ian 2020

Cum se folosește corect aerul condiționat și care e diferența optimă față de temperatura de afară: Dacă am funcționa în permanență la 15 grade, când afară sunt 38... se oprește inima

de Alina Neagu Marţi, 2 iulie 2019, 18:25
- a A+
Imagine
Este cea mai caldă zi a anului, de până acum. Cum mulți dintre noi se apără de caniculă cu ajutorul aerului condiționat, HotNews.ro a stat de vorbă cu Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, pentru a afla cum se folosește corect acest aparat, care este temperatura optimă pentru corpul uman și care ar trebui să fie diferența maximă față de temperatura de afară, pentru ca sănătatea să nu fie afectată.
Reguli sănătoase de folosire a aerului condiționat:

  • Diferența optimă de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius.
  • În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, de 37-38 de grade, temperatura optimă ambientală este undeva între 18 și 22 de grade, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și pe 15 grade Celsius.
  • Trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele caniculare nu ar trebui să fie bruscă: este necesară o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră: "Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat", explică medicul Sandra Alexiu.
  • Trecerea bruscă nu este sănătoasă și poate aduce probleme de sănătate: pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii.
  • "Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38... se oprește inima", atrage atenția Sandra Alexiu.
  • Esențială este și curățarea aparatului de aer condiționat: la cel de acasă trebuie curățate filtrele, iar la cel pe centrală, din clădiri mari, inclusiv mall-uri, unde același aer se recirculă de mai multe ori, e necesar să existe firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene.

A doua zi a lunii iulie a adus și cele mai ridicate temperaturi înregistrate până acum în acest an. Vremea este caniculară marți în București și în numeroase zone ale țării, maximele termice au urcat până la 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități.

Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, a explicat, pentru HotNews.ro, că în astfel de zile "teoretic, e ușor de tolerat o trecere de la o diferență de maximum 5 grade: ar trebui să fie în casă cu 5 grade mai puțin decât afară. Temperatura ambientală optimă, la care este bine să stăm, este undeva între 18 și 22 de grade".

Medicul Sandra Alexiu

Sandra Alexiu mai spune că "Unele popoare sunt obișnuite la temperaturi mai mici - la popoarele nordice, de exemplu, la 18 grade e deja cald. Noi suntem mai ursuleți așa, ne place la mai cald, așa că ne ducem la 22-24 de grade. Așa ar fi comod să stăm pentru piele și pentru organism. Cam așa facem și iarna în case. Dar vara, când sunt afară 38 de grade, cum este astăzi, ar însemna să avem în casă 32-33 de grade. Nu se poate sta la 33 de grade."

"Ideea este ca atunci când trebuie să pleci afară să nu pleci brusc de la temperatura foarte joasă la temperatura foarte mare de afară, ci trebuie să existe o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră. Adică deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat", explică medicul.

"Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38... se oprește inima", subliniază medicul Sandra Alexiu, adăugând că "trecerea bruscă nu este bună, pentru că pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii. Mai contează și volumul de aer și direcția din care îți vine. Pentru că dacă îți bate în permanență pe un singur punct, se răcește pielea acolo și pot să apară dureri nevralgice și dureri de articulații. Dacă se răcește dintr-odată, sigur că contează."

Medicul Sandra Alexiu atrage, de asemenea, atenția că "mai este o problemă cu aerul condiționat care se rulează pe coloane de aer în clădiri din astea de birouri, pe centrală. Adică nu are fiecare birou unitatea lui. E un cubaj de aer care se plimbă prin toată clădirea. Și acolo este o problemă pentru că acel aer poate circula într-adevăr germeni și acolo e puțin mai neplăcut, acolo unde se recirculă același aer de mai multe ori. Ei trebuie să aibă firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene. Și la noi acasă filtrul trebuie spălat, dar câți fac lucrul ăsta? Măcar când îi dăm din nou drumul, primăvara."

Aerul condiționat "este un instrument care ne ajută foarte mult în perioada asta, când e foarte cald, dar este un instrument care trebuie folosit cu parcimonie, trebuie întreținut și păstrat curat. Nu doar să îi dăm drumul primăvara să meargă acolo. Păi tot praful adunat acolo...", este concluzia medicului Sandra Alexiu.
37064 de afisari


Am o întrebare / nedumerire
tnuocca.tset [utilizator], Marţi, 2 iulie 2019, 19:04
+18/26
Iarna stăm în casă la +25°C, "la gura sobei". Afară e un frig năpraznic de -15°C sau chiar -20°C. Mergem afară, ne jucăm în zăpadă, ne dăm cu sania, pe schiuri, pe patine, pe balustrade ~ mai ține cineva minte :) ~ și eventual chiar transpirăm. Venim în casă brusc, fără perioade de acomodare. Diferența de temperatură este în ambele situații de 40, cîteodată chiar 45°C. E drept că suntem îmbrăcați bine, dar fața, la unii tot capul si mîinile, sunt complet descoperite / expuse. Nimeni n-a pățit nimica.
Alt exemplu: mă duc toamna devreme sau primăvara tîrziu la patinoar acoperit. înauntru sunt -5°C sau -10°C. Stau vreo oră-două, după care în mai puțin de 5 minute ies afară, unde sunt 25°C și soarele bate încă cu putere. De asemenea nu pățesc absolut nimic.
Remarcați si aici diferența de remperatură de 30-35°C

Atunci de ce acuma mi s-ar opri inima? (La o diferență de nici 15°C)
Corect
Nyk1 [utilizator], Marţi, 2 iulie 2019, 19:56
+13/17
Articolul dorește să explice teoria chibritului dar nu-i prea iese. Că veni vorba, ce ne poate spune d-na doctor despre valul de căldură din Franța din 2003 și bătrânii găsiți morți prin case? Temperatura din casele lor era cu siguranță cu maxim 5 grade mai mică decât cele 35-40 de grade de afară.

Dați drumul la aere fraților și învățați să vă bucurați de ele, că poate strămoșii voștri ar fi făcut orice să aibă așa ceva pe timpul verii!
inca 20 de comentarii comenteaza
Cookie Settings