Biserica Ortodoxă Ucraineană independenta de Moscova, in pragul unei noi schisme - Hotnews Mobile
1 € 4,7537 1 USD 4,3072joi 17 oct 2019

Biserica Ortodoxă Ucraineană independenta de Moscova, in pragul unei noi schisme

de Ionut Baias Miercuri, 15 mai 2019, 23:11
- a A+
Imagine
După numai șase luni de la crearea sa, noua Biserica Ortodoxă Ucraineană, independentă de tutela religioasă a Moscovei, este afectată de tensiuni între liderii săi, crescând teama unei noi schisme, potrivit AFP.După săptămâni de zvonuri despre dispute interne, conflictul a devenit public atunci când Filaret, "Patriarhul de onoare“ in varstă 90 de ani, a tinut o conferință de presă rară la Kiev pentru a-l acuza pe fostul său secretar, Mitropolitul Iepifani, de 40 de ani, ales primat al acestei Biserici anul trecut, că încearcă să acapareze putere.

"Iepifani evita contactul mine“, a spus Episcopul Filaret, popular pentru rolul său în lupta lung pentru crearea acestei entități. "Dacă știam că va fi așa, n-aș fi propus candidatura lui" în fruntea noii Biserici, a continuat demnitarul bisericesc.

"A fost un acord că voi continua să conduc Biserica pe teritoriul Ucrainei împreună cu Iepifani și că aceasta din urmă reprezintă Biserica din exterior", a spus Arhiepiscopul Filaret.

Potrivit lui, o promisiune în acest sens a fost dată de episcopul Iepifani și de Petro Poroșenko, care a contribuit personal la crearea unei noi Biserici. "Dar mi-au înșelat!", a declarat Filaret.

Mulți au criticat manevra arhiepiscopului Filaret ca pe o ambiție excesivă. "Acest lucru este regretabil și trist (...) Ce sete de putere are acest om“, a scris pe Facebook analistul politic Volodimir Fessenko.


3086 de afisari


Mai bine in mai multe bisericute mici
Rahan5 [utilizator], Joi, 16 mai 2019, 2:40
+3/3
in Ucraina decat intr-un templu mare al Diavolului in Moscova.
Mica schismă
Nyk1 [utilizator], Miercuri, 15 mai 2019, 23:54
+1/3
Așa se întâmplă dacă fiecare își face propriile bisericuțe.
comenteaza
Cookie Settings