Propunerea USR este de fapt o măsură liberală. A fost înțeleasă greșit de unii - ​Ovidiu Neacșu, economist - Hotnews Mobile
1 € 4,7550 1 USD 4,2719vineri 18 oct 2019

Propunerea USR este de fapt o măsură liberală. A fost înțeleasă greșit de unii - ​Ovidiu Neacșu, economist

de F.B. Vineri, 22 februarie 2019, 14:01
- a A+
Imagine
Propunerea USR de eliminare a impozitului pe venit până la pragul salariului minim a fost înțeleasă greșit de o parte a publicului și interpretată tendențios de o alta, consideră Ovidiu Neacșu, economist și antreprenor. El a declarat, pentru HotNews.ro, că USR propune să păstrezi mai mulți bani din ceea ce produci, ca să te încurajeze să muncești și să îți crească veniturile fără costuri suplimentare pentru angajator. E o diferență enormă între a păstra banii proprii și a ți se oferi ajutor din banii altora."Explicit, măsura presupune impozit și contribuții zero pentru primii 2.080 lei, urmând să se plătească taxele la nivel întreg pentru ce depășește această sumă pentru toți angajații din țară, indiferent de salariu. Toate cele 5,5 milioane de angajați din economie ar beneficia de această măsură, în special cele 2 milioane de români care primesc salariul minim", a spus Neacșu.

El a mai arătat că, politica de creștere galopantă a tuturor salariilor din sectorul public (ce au ajuns mai mari decât cele din privat) este lăudată de susținătorii guvernului pentru că ar obliga, teoretic, și angajatorii din sectorul privat să crească salariile: Oamenii au mai mulți bani, crește cererea, crește economia, e un perpetuum mobile

"Realitatea ne arată că banii luați de la contribuabili nu sunt de ajuns, guvernul s-a mai și împrumutat, a tăiat drastic din investiții, a crescut datoria publică și deficitul pentru a suporta cheltuielile uriașe, iar acestea s-au văzut în creșterea consumului din import (cel mai mare deficit comercial din istorie), a cursului și a dobânzilor", explică economistul.
  • Politica actuală de risipă taxează banii angajaților și angajatorilor, îi dă salariaților din sectorul public cu sacul, în mod discreționar și necorelat cu productivitatea și apoi tot de la privați așteaptă să crească salariile și să concureze cu statul.
  • De ce nu e același lucru? Pentru că USR propune să păstrezi mai mulți bani din ceea ce produci, ca să te încurajeze să muncești și să îți crească veniturile fără costuri suplimentare pentru angajator. E o diferență enormă între a păstra banii proprii și a ți se oferi ajutor din banii altora.
"Practic, creșterea venitului oamenilor care muncesc pe salariul minim și îi face pe ei și familiile lor mai puțin dependenți de ajutoare bănești de la stat. Dispar deducerile personale și birocrația necesară pentru a demonstra câte personae ai în întreținere, se reduce dependența de ajutor pentru lemne, subvenție pentru încălzire și alte sume folosite mai ales ca pomeni electorale și pentru a ține oamenii dependenți de partidul aflat la putere. Și nu vrem asta, că nu mai știu cu cine să voteze", a mai spus Ovidiu Neacșu.
  • De unde se va acoperi deficitul generat de această măsură? Din risipa care se face acum: pensii speciale, PNDR, subvențiile pentru companii de stat falimentare, etc. Statul român are bani, dar nu-i folosește responsabil.
  • La urma urmei, banii oamenilor sunt cel mai bine cheltuiți de ei înșiși.
Reducerea taxării muncii, scutiri de impozite, printre care cel pe venit pentru salariul minim, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit și restructurarea din temelii a ANAF, sunt câteva din ideile propuse de USR și pe care le-ar aplica în situația în care ar ajunge la guvernare. USR vizează reducerea cu cel puțin 10% povara fiscală medie, se arată într-un document prezentat joi de Claudiu Năsui, deputat USR, și Andrei Caramitru, consilier al președintelui USR Dan Barna.4224 de afisari


Impozit 0 ok, dar si contributii 0?
jorj_bv [utilizator], Vineri, 22 februarie 2019, 15:41
+9/9
Daca nu platesti nimic, nu ar trebui nici sa beneficiezi.
Asa trece toata lumea la minim pe economie si restul in plic. Pensia e contributiva, nu pui bani la fondul de pensii - atunci nu iei nimic de la fondul de pensii.
Ar fi ciudat ca cei 2 milioane cu minim pe economie sa castige brusc 1900 in loc de 1250, iar daca te trafoci un pic si mai iei un job iei doar inca 1000 si salariatul cu mediu pe economie pe la 5000 brut sa ia doar 3500.
Cum vine asta ?
al123 [utilizator], Vineri, 22 februarie 2019, 16:38
+6/8
Sunt de acord cu propunerea lor , insa nu inteleg : pana acum punerea contributiilor in sarcina angajatului era o chestie proasta , dar acum pot constri pe aceasta baza lucruri serioase !
Oare asta nu e o recunoastere a masurii bune de a trece contributiile intr-o singura parte ?
inca 18 comentarii comenteaza
Cookie Settings