Vulpea jupuită e artă. Cu atât mai mult cu cât îi înjuri pe artiști de mamă, îi amenințați cu moartea. Opinie asupra instalației Sex with God-Baraka Artist - Hotnews Mobile
1 € 4,7601 1 USD 4,2726miercuri 23 oct 2019

Vulpea jupuită e artă. Cu atât mai mult cu cât îi înjuri pe artiști de mamă, îi amenințați cu moartea. Opinie asupra instalației Sex with God-Baraka Artist

de Eugen Istodor Miercuri, 12 decembrie 2018, 18:40
- a A+
Imagine
De mamă, de Dumnezei, de omor, de distrus pe viață, de handicap, de creier. Înjurături, amenințări. Pentru ce? Pentru o operă de artă. Da. O vulpe jupuită și spânzurată este operă de artă. Cine decide? Artistul desigur, dar culmea istoria artei. Tu ai două variante. 1. Taci, nu-nțelegi, stai acasă, fără comentarii. Sau 2. Hai la Atelier 35, Lipscani-București, vezi instalația “Sex with God", taci, vomiți, de te apucă, întrebi, vomiți iar.Mărturisesc că am citit la Doinel pe Facebook de tămbălău. Ce-o fi?La Atelier 35 timișorenii din grupul Baraka Artist își expun al lor “Sex with God" care arată astfel:Mi-am zis. Care-i beleaua? Mă duc pe conturile galeriei și văd păcatele comentatorilor.Clar. Păcatul e al celor care-și bagă nasul unde arde ciorba. Nu au trecut pe la Atelier 35. Dacă-ar fi fost la Atelier 35 câinele nu era câine. “Câinele" jupuit nu era adevărat. Și alături de “câine" ciripeau vesele păsări vii. Asta ca să moară juma din înjurăturile celor care au dat-o pe protecția animalelor. Câinele este vulpe, apropo. Cu ce schimbă ecuația? Păi, o schimbă radical.

“Vulpea" este din plastic. Iar ea trăiește cu păsări vii și bine hrănite într-un tub. Mare păcat să povestești arta.

Deci, nu vorbim de mediul urban - câine, ci de cel sălbatic - vulpe, păsărele.

De acum, ia atenție la mine, cum se ajunge la artă? Ia, care-i întrebarea ta cea mai tâmpită pe care ți-o pui într-un muzeu, când dai scroll la o postare? "Ce-a vrut să zică autorul?" Păi, autorii grupului Baraka-Timișoara au pus tiitlul “Sex with God". Mie mi se pare asta ArtĂ. Este clar că nu-nțelegi nimic. Când nu-nțelegi înseamnă că instalația-performance “Sex with God" fuge de banal, de cenușiu, de tine. Tu ce știi despre arta secolului tău? Vulpea jupuită nu-i mare lucru, îți spun. Mesajul e crud și la vedere. Dacă tot m-ai supărat, uite.

Povestea asta cu animalele poate începe la Lascaux. Avem în grote niște animale desenate în preistoria omenirii. Sunt sau nu artă? Noi acum așa o numim. Dar la vremea desenării nu era decât desenul unor animale de care oamenii se temeau/le vroiau sacrificate pentru vreun zeu și, apoi, de mâncat de către gura lor flămândă. Niște sălbatici, nu? Du-te la Lascaux. Dacă te aduni cu alți 20 de curioși e mai ieftin. În Centrul vechi la Atelier 35 e gratis.Vei spune, stai animalele-s nu-s belite, nu-s maltratate. Ia de aici atunci. Snyders și nu doar el, pe la 1600, prezenta astfel de cruzimi.Iar mârâi? Ia-l pe Snyders la poceală. Interzice-l din pictură. Afară cu el din pictură, nenorocitul! Poți să-l dai, în definitiv. De ce? Că desenează cruzimi. Bun, sensibilule, păi atunci astă cruzime era plăcere. Cred că aici te-am prins.

Nu cumva Baraka și “Sex with God" sar peste timp sunt o replică la cruzimea ca plăcere? Nu cumva e un dialog la distanță? Dar nu cumva e un dialog cu contemporanii care fac din cruzime o plăcere.

Cine-s oamenii? Tu! Chiar tu! Cruzime înseamnă să dai omor unor artiști fără să pipăi opera lor de artă. Tu! Tot tu care tolerezi cruzimi de tot felul: omor dat câinilor bagabonzi, vânătorile lui Dragnea și Țiriac.

Școala flamandă omora chiar vietăți. Le picta, le mânca. Baraka de la Atelier 35 n-a omorât, n-a mâncat. A făcut artă. Adică a făcut un mulaj. De aici și poza postată pe grup de unul dintre artiști. Uite câinele lui viu, uite latexul de vulpe.Hai, gata!, du-te la Atelier 35, chiar mă foarte plictisești cu înjurăturile. N-am găsit printre ele nimic nou, să mă amuz și eu. Nu ești artist. Du-te și vezi acum arta "Sex with God". Ce-a vrut să spună autorul? Că Natura este God, iar sexul-viol este oribil. Sexul-viol violență. Te-ai prins? Dacă nu, scrie. Îți explic. Citește din nou articolul.


6592 de afisari


de toate
st [anonim], Joi, 13 decembrie 2018, 11:24
+13/15
Are God, are sex, are animal mort, are pasarele vii. Nu are pictura.

Daca inlocuiesti arta cu medicina, sociologie, phihologie, educatie orice...

„E vorba despre un soi de libertate de exprimare. Deși a trecut comunismul și se presupune că s-a dezvoltat libertatea de exprimare, asta e doar o mască. Nu facem artă și politică sau artă și religie. Noi facem artă, punct. Ne-am ales nișa noastră, care pune în discuție lucruri reale din societate. E o simplă provocare pentru societate”. "Oamenii nu mai sunt indignați când văd la măcelărie animale sacrificate?"

Adica noi facem medicina punt. Sau noi facem ce vrem punct. Sau noi facem ce vrem ca suntem deasupra societatii punct si da discutam lucruri REALE punct, nu ca altii. Si da de pe piedestalul nostru este o SIMPLA provocare, ca doar nu ar fi complicata ca societatea e prea redusa pentru chestii complicate.

La asta au reactionat toti aceia care au comentat pe net.

Si mai la urma despre ce este vorba in lucrare in afara de masajul de ego al artistilor. Ca nu se vede decat obiectivarea unui cadavru si a unor pasarele. Nu prea se vede legatura cu porcul jupuit din macelarie perceput ca normal fata de cainele/pet fata de care ai empatie si o reactie dureroasa cand il vezi jupuit si expus patetic.

Nu este carne este cadavru estetizat, cu cat il expi mai mult ca arta devine din ce in ce mai obiect acceptabil, deci care e ideea?
se pare
KayT [utilizator], Joi, 13 decembrie 2018, 8:37
+11/25
ca nimeni nici macar nu s-a deranjat sa citeasca articolul, s-a trecut direct la comentatul ofensato-moralist.

Va fac eu un rezumat: vulpea e de plastic.
inca 44 de comentarii comenteaza
Cookie Settings