Isărescu: Există riscul să se scumpească pâinea, chiar dacă avem producţie record de grâu - Hotnews Mobile
1 € 4,7537 1 USD 4,3082joi 17 oct 2019

Isărescu: Există riscul să se scumpească pâinea, chiar dacă avem producţie record de grâu

de FB Joi, 8 noiembrie 2018, 16:55
- a A+
Imagine
Produsele din grâu şi porumb s-ar putea scumpi în perioada următoare, chiar dacă avem producţii record în agricultură, întrucât, pe piaţa europeană, producţia este mică, iar preţurile au crescut, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei privind Raportul trimestrial asupra inflaţiei, potrivit Agerpres."Tot apar ştiri că o să crească preţul la pâine şi lumea se întreabă: am avut producţie-record şi la grâu, şi la porumb, de ce acest lucru?", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, partea bună este că la ambele produse se observă, faţă de perioada anterioară, îmbunătăţiri de randamente, şi apropierea lor de cele din economia europeană. În cazul grâului, s-a depăşit media randamentelor de pe plan internaţional, ceea ce arată că agricultura românească a progresat.

"Un lucru mai puţin bun: chiar dacă am avut producţii mai mari, în Europa au fost producţii mici şi creşteri de preţuri, iar noi suntem foarte legaţi în ceea ce priveşte cerealele, nu mai suntem o economie închisă, iar preţurile tind către piaţa europeană. Cu alte cuvinte, există acest risc să avem preţuri mai mari la produsele din grâu şi porumb", a susţinut oficialul BNR.

Acestea sunt avantajele şi dezavantajele integrării în Uniunea Europeană, nu mai poţi ţine izolată piaţa internă de piaţa europeană, a adăugat guvernatorul băncii centrale.

Producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat, săptămâna trecută, că pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă.


793 de afisari


Cui ii pasa, la salarii duble?
Sunt_nimic! [utilizator], Joi, 8 noiembrie 2018, 17:14
0/0
Fie painea cat de scumpa,
noi tot votam cu Daddy!
Reiese
rectificare [utilizator], Joi, 8 noiembrie 2018, 17:23
0/0
ca dl Isărescu personal are și afaceri cu cereale și face un pic de promovare. Că altfel, ce treaba ar avea BNR cu prețul pâinii ?
inca 2 comentarii comenteaza
Cookie Settings