De ce nu mai votează tinerii și pleacă din țară? Explicațiile Băncii Mondiale pentru un adevărat fenomen în România: "Sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile" - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327luni 22 apr 2019

De ce nu mai votează tinerii și pleacă din țară? Explicațiile Băncii Mondiale pentru un adevărat fenomen în România: "Sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile"

de C.D. Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 9:36
- a A+
Imagine
Guvernul ar trebui să regândească întregul sistem de protecţie socială din România, întrucât tinerii nu găsesc nicio formă de protecţie în mecanismul actual, iar autorităţile să ia în calcul inclusiv renunţarea la cota unică în favoarea unui impozit progresiv, este de părere Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală."Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regândească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încât să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente", a spus el, vineri prezentând concluziile unui studiu al băncii pe această temă.

Potrivit Agerpres, Timmer a arătat că piaţa muncii a evoluat, odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.

"Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum", a subliniat el.

Reprezentantul Băncii Mondiale s-a referit şi la cota unică, adoptată de mai toate statele est-europene, precizând că trebuie analizat inclusiv dacă acest sistem mai este de actualitate.

"Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care un venit mai mare să plătească mai mult", a susţinut Timmer.

Potrivit acestuia, în Europa, oamenii vor egalitate şi securitate, nu doar cei care au locuri de muncă permanente, iar măsurile nu ar trebui să ţină cont de tipul jobului. Există experimente care se fac, nu este clar care sunt soluţiile, dar trebuie gândit un sistem neutru, care să ajute pe toată lumea.

"Oamenii în vârstă votează, cei tineri nu votează sau pleacă din ţară. Preferinţele celor mai în vârstă nu sunt aceleaşi. De exemplu, le pasă mai puţin de mediu şi de ce ceea ce contează pentru tineri. Politicienii trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă, pentru că vrem ca tinerii să rămână în ţară. Şi cei bătrâni au nevoie de tineri să aibă grijă de ei. Trebuie să pregătim societatea pentru noua tehnologie, e important, e mai important decât să satisfaci oamenii care încă trăiesc în vechea economie. Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem", a mai arătat economistul-şef al Băncii Mondiale.
2840 de afisari


Fugiti din tara cat puteti!
WaggaWagga [utilizator], Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 11:33
+6/10
Nu v-a condamnat nimeni la o viata mizerabila sub conducerea unor penali.
Am plecat din Ro cu 20.000 de euro in Australia. Dupa nici 4 ani mi-am luat casa langa ocean. Aveam asigurata pensia privata dupa prima ora de munca. Sistem public de asigurare de sanatate functional.
Plecati si fauriti-va o viata normala. Viata e scurta. Nu v-o irositi cu penalii.
cota unica nu exista
pehash [utilizator], Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 9:57
+5/7
Este surprinzator ca reprezentantul BM nu cunoaste acest lucru. Sistemul de calcul al impozitului pe salariu porneste cu o "deducere personala". Aceasta se aplica doar salariilor sub 3600 ron si variaza intre 15 lei 1310 lei, in functie de nivelul salariului si numarul de persoane aflate in intretinere. Incepand din 2016 ambii soti pot beneficia de aceasta deducere pentru copiii aflati in intretinere. Practic, impozitul pe venit poate ajunge si la zero daca ai salariul mic si mai multi copiii in intretinere.

Problema nu este insa cota unica. Aceasta este infima comparativ cu restul taxelor pe munca. Taxe platite de pomana, pentru ca sunt prea putini salariati si banii colectati se impart la mult mai multe persoane.
inca 11 comentarii comenteaza