SUA: Pedeapsa cu moartea declarată neconstituțională în statul Washington - Hotnews Mobile
1 € 4,7538 1 USD 4,2013marţi 26 mar 2019

SUA: Pedeapsa cu moartea declarată neconstituțională în statul Washington

de Cristina Filip Vineri, 12 octombrie 2018, 4:06
- a A+
Imagine
Curtea Supremă de Stat din Washington a declarat joi că pedeapsa cu moartea este neconstituțională, devenind cel de-al douăzecilea stat unde pedeapsa cu moartea este interzisă, scrie AFP.Pedeapsa cu moartea nu este neconstituțională "în sine", ci "este nevalidă deoarece este aplicată arbitrar și cu prejudecăți rasiste", a declarat instanța judecătorească în unanimitate. "Așa cum este aplicată în statul nostru, ea nu servește niciunui scop legitim, deci încalcă Constituția", concluzionează, înainte de a transforma toate condamnările la moarte în stat la închisoare pe viață.

Curtea Supremă a fost sesizată în cazul lui Allen Eugene Gregory, condamnat la moarte pentru violul și asasinarea unei femei în 1996. În recursul său, el a atașat un studiu potrivit căruia pedeapsa cu moartea a fost aplicată foarte diferit de la o instanță la alta în statul Washington și chiar dacă situațiile sunt asemănătoare, probabilitatea de a fi condamnat la moarte a fost de patru ori și jumătate mai mare pentru negri decât pentru albi.

Curtea Supremă de Justiție a Washingtonului reamintește în decizia sa că de trei ori a declarat neconstituțional pedeapsa cu moartea în acel stat, însă de fiecare dată când a fost adoptată o nouă lege.

Pedeapsa cu moartea este în declin în Statele Unite, unde doar 39 de condamnări la moarte au fost pronunțate în 2017, față de 295 în 1998 sau 114 în 2010. Din cele treizeci de state în care pedeapsa cu moartea rămâne posibilă, 16 nu au executat niciun fel de execuții din 1976. De la începutul anului au fost executați 18 deținuți, inclusiv zece în Texas.
1033 de afisari


Niciun comentariu
comenteaza