Salariul minim va crește cu 150 lei, din ianuarie 2019. Discuția a avut loc în Consiliul Național Tripartit - Hotnews Mobile
1 € 4,7538 1 USD 4,2013marţi 26 mar 2019

Salariul minim va crește cu 150 lei, din ianuarie 2019. Discuția a avut loc în Consiliul Național Tripartit

de Florin Barbuta Vineri, 21 septembrie 2018, 8:31
- a A+
Imagine
Salariul minim va crește la 2050 lei, de anul viitor, iar Hotărârea de Guvern va fi promovată curând, având în vedere că se lucrează la bugetul de stat pe 2019, reiese din declarațiile lui Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa."​Ieri (joi n.r.) la Consiliul Național Tripartit s-a ridicat problema că trebuie să anunțe Guvernul salariul minim, ca bază pentru bugetul pe 2019, dar și pentru a da predictibilitate și posibilitate operatorilor economici. Din discuții a rezultat faptul că având în vedere că trebuie să crească la 2.500 lei în 2022, asta înseamnă 150 de lei brut în fiecare an, au zis că vor scoate HG-ul respectiv", a spus Hossu, petnru HotNews.ro

El a precizat că autoritățile sunt în curs de realizare a actului normativ și crede că în două săptămâni va fi gata.

"Noi am cerut cât mai repede dar acum chestiunea declarativă a Guvernului e că-l vor scoate repede. Sunt în curs de realizare a actului normativ. Actul normativ nu trebuie decât să calculeze numărul de zile lucrătoare pentru la anul, pentru că dau și tarifarul orar pentru numărul de zile lucrătoare de anul viitor. Eu sper că iese repede, în două săptămâni", a precizat liderul Cartel Alfa.

Guvernul are obligația legală să se consulte în Consiliul Național Tripartit înainte să modifice salariul minim.
2758 de afisari


Salariul trebuie corelat cu productivitatea
animatron [utilizator], Vineri, 21 septembrie 2018, 10:48
+5/5
Cresterea preconizata, de circa 8% e superioara ratei anuale a inflatiei in acest moment (aprox 5%, vezi site-ul BNR).

Iarasi o masura pro-ciclica si cu potential efect de sustinere sau chiar amplificare a fenomenului inflationist (pt ca jumatate din salariile din Romania sunt spre nivelul minim).

Creste puterea de cumparare (e bine la nivel individual), dar masa monetara in plus se va duce prioritar pe consum privat si nu pe economii (cum ar fi util tarii). Din pacate asta e la romani, le place sa consume repede ce castiga, pe mancare si divertisment, rar sa puna deoparte fie si un 50 de lei

Cum economia abia acum creste in ritmul sustenabil (in jur de 4,2% e PIB-ul potential), riscul e sa marim din nou importurile pt a acoperi nevoi de consum privat, deci iarasi deficit al balantei comerciale in crestere.

Romania are mare nevoie sa isi mareasca productivitatea angajatilor si sa incurajeze populatia sa faca economii in loc sa consume disperat din supermarketuri.
Iar daca tot consuma, macar sa caute produse si servicii romanesti, pt ca acei bani li se vor intoarce tot lor in economie, prin locuri de munca si banii de la buget indreptati spre sanatate, educatie, alocatii, pensii, salarii.
Salariul minim
DrPepper [utilizator], Vineri, 21 septembrie 2018, 9:56
+4/8
Nu am nimic cu el, chiar cred ca trebuie sa creasca dar intrebarea este din ce???
Astia 150 de lei in plus in cel mai bun caz acopera cam 50% din inflatia de anul acesta. In cazul mai rau noi scumpiri din feb 2019 asa ca nu am facut nimic.
Prea multi bani fara valoare se arunca in economie si singurul efect este diluarea si inflatia.
Ca sa avem un efect cat de cat bun si fara inflatie ar trebui ca taxele, impozitele si salariul minim sa nu se schimbe deloc cativa ani si atunci nu doar ca marirea salariului minim ar putea fi absorbita in economie dar am avea o crestere reala a puterii de cumparare.
Dar ce sa facem Ciolos cu inflatia lui negativa nu a fost bun am vrut P$D si bani "fara numar"
inca 12 comentarii comenteaza