Patriarhia Moscovei întrerupe o parte a legăturilor sale cu Constantinopolul - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327luni 22 apr 2019

Patriarhia Moscovei întrerupe o parte a legăturilor sale cu Constantinopolul

de I.B. Vineri, 14 septembrie 2018, 22:27
- a A+
Imagine
Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat vineri că a întrerupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia de Constantinopol căreia îi reproşează că doreşte să recunoască o Biserică ortodoxă ucraineană independentă de Moscova, relatează AFP, potrivit Agerpres."Practic de fiecare dată când Biserica Ortodoxă Rusă se află într-o situaţie dificilă, primim lovituri în spate din partea Patriarhiei de Constantinopol", a declarat vineri şeful diplomaţiei Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion, în cursul unei conferinţe de presă.

Există în Ucraina o biserică ataşată Moscovei şi alta fidelă Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa acestei ţări în 1992 şi care nu este recunoscută până în prezent de nicio biserică ortodoxă din lume.

Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, nu a anunţat oficial decizia sa de a recunoaşte o Biserică autocefală în Ucraina, dar această perspectivă ce ar permite Ucrainei să elibereze de sub tutela religioasă a Rusiei o parte dintre credincioşi este de neacceptat pentru Patriarhia Moscovei.

Constantinopolul a trimis în septembrie doi emisari la Kiev, ceea ce a declanşat furia Patriarhiei ruse.

"Patriarhia de Constantinopol a pătruns pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trimiţându-şi exarhii la Kiev", a acuzat mitropolitul Ilarion.

Mitropolitul a făcut aceste declaraţii după anunţul a două decizii drastice ale Sfântului Sinod, instituţie colegială la vârful ierarhiei ortodoxe ruse.

Sfântul Sinod a anunţat într-un comunicat că Patriarhia Moscovei nu va mai participa la adunările episcopale, la comisiile şi structurile prezidate de reprezentanţi ai Patriarhiei de Constantinopol. Pe de altă parte, în liturghia lor, bisericile sub controlul Moscovei nu se vor mai ruga pentru Patriarhiul de Constantinopol.

Potrivit mitropolitului Ilarion, aceste decizii sunt un fel de "întrerupere a relaţiilor diplomatice" dintre cele două patriarhii.
1759 de afisari


"situatie dificila"
silviu_dumitrescu [utilizator], Sâmbătă, 15 septembrie 2018, 12:04
+5/5
pai Rusia face varza Ukraina - ii fura bucati din teritoriu, intretine razboi civil in alte parti ale teritoriului sau, o ameninta, preseaza si saboteaza in toate felurile posibile - si Patriarhul Kirill doreste sa pastoreasca poporul ortodox ukrainean ??
poate ar fi putut fi un asemenea lider spiritual daca ar fi excomunicat "diavolul politic" ce a facut atatea rele impotriva ukrainienilor - Presedintele Putin (apropo', omul este ortodox, nu ??)
sau putea sa-i ceara in numele "ortodoxiei care ii uneste" sa-si schimbe complet atitudinea fata de Ukraina si poporul sau, sa dea Crimeea inapoi etc.; pana atunci ... "ciocul mic" !
Patriarhia Moscovei ?!
tordz [utilizator], Sâmbătă, 15 septembrie 2018, 12:17
+4/4
De fapt KGB.
inca 5 comentarii comenteaza