Darwin. Portretul unui geniu - Hotnews Mobile
1 € 4,6686 1 USD 4,0026sâmbătă 23 iun 2018
Recomandare de lectura

Darwin. Portretul unui geniu

de A.V. Marţi, 22 mai 2018, 15:09
- a A+
Imagine

Nici o alta figura din istoria stiintei nu a avut un asemenea impact cultural ca Darwin. In aceasta biografie, Paul Johnson ne arata cine a fost Charles Darwin, cum a trait si a gandit el si cum au schimbat ideile lui, care au reverberat in atatea domenii, fata lumii moderne. Unul dintre lucrurile care uimesc la istoricul englez este capacitatea sa de a condensa in putine cuvinte o extraordinara bogatie de fapte si idei: atmosfera lumii victoriene si povestea familiei lui Darwin, marea sa calatorie in jurul lumii si indelunga elaborare a teoriei despre evolutia speciilor sunt prezentate la fel de viu si de fluent ca si relatia cu sotia sa, Emma, spinoasa tema a religiei sau deraierile darwinismului social. Dupa cum scria The Washington Post, Johnson isi face protagonistii „destul de umani si de failibili incat sa-i putem recunoaste imediat, evidentiind totodata ce i-a transformat in eroi“.

 Paul Johnson (nascut in 1928 la Manchester) este un bine-cunoscut ziarist si istoric englez. A studiat la Stonyhurst College, apoi la Magdalen College (Oxford). S-a afirmat ca jurnalist in anii '50, la The New Statesman. In anii '70, a inceput sa aiba conceptii tot mai conservatoare; pe fundalul problemelor economiei britanice, s-a opus miscarii sindicale. Sustinator al lui Margaret Thatcher, a de venit unul dintre consilierii ei si i-a scris o serie de discursuri. Din 1981 pana in 2009, a detinut o rubrica in The Spectator. S-a preocupat de problemele si evenimentele care indicau, in opinia sa, declinul general, de la educatie la practicarea religiei si comportamentul social.

 A scris regulat in The Daily Telegraph si intr-o serie de publicatii americane (The New York Times, The Wall Street Journal, Commentary, The National Review). Johnson este un critic al modernitatii. Ii dezaproba pe cei care folosesc teoria evolutionista pentru a-si justifica ateismul sau pentru a-si promova experimentele biotehnologice. Catolic conservator, Johnson priveste teologia eliberarii ca pe o erezie si pledeaza pentru celibatul preotilor, desi considera ca exista motive intemeiate pentru hirotonirea femeilor. In anul 2006, Johnson a primit, din partea presedintelui George W. Bush, The Presidential Medal of Freedom.

3466 de afisari


Darwin ala a argumentat
banel [utilizator], Miercuri, 30 mai 2018, 9:58
+7/9
La fel si oamenii de stiinta care i-au dezvoltat teoriile.

Insa cand e vorba de Creator, mi-e greu sa cred ca o entitate capabila sa creeze planeta asta cu tot ce e pe ea ar alege ca reprezentanti sai pe sarlatanii de la BOR.
de unde stii
nash pandelica [utilizator], Luni, 28 mai 2018, 15:50
+5/17
ca lungimea gatului la girafa a fost constanta ?!
ca dara, pomii nu si'au inaltat coroanele....

un lord englez, cel mai pasionat observator al pasarilor, in scrierile sale a vorbit despre missing link, veriga lipsa intre speciile cu sange rece si cele cu sange cald, ordinul paseriformes, pasari.
teoria sa, foarte logica, este ca glaciatiunea a fortat mutatii in diferitele specii de reptile, care au trebuit sa se adapteze rapid, solzii transformandu'se in pene si au trecut la incalzirea corpului cu sange cald.
s'a intamplat, explica el, prin mutatii, accidente genetice.

deci, trecerea spre etapele superioare ale evolutiei, n'au fost numai prin selectie, cum a explicat darwin, ci si prin mutatii datorate mediului, a unor shchmbari bruste de conditii de viatza, cauzatoare de accidente genetice.

amoeba este forma finala in evolutie.
asa cum sunt si maimutzele. ramuri dead end ale evolutiei.

fiecare ordin, clasa, ale clasificarii lui darwin, asa cum le stim azi, sunt cai inchise in procesul evolutiei.
cea a trebuit sa treaca mai departe, a evoluat, ce n'a putut, a rams in calsificarea lui darwin.

deci, in procesul de evolutie trebuie luate in calcul mutatiile, iar evolutia speciilor nu neaga creatia.
orice creator, fie el uman, doreste sa'si imbunatateasca creatia, sa evolueze, nu ?!

insusi darwin a fost credincios, iar in ultimele zile devenise chiar religios practicant.
dupa revenirea din calatorie, intors acasa, darwin s'a imbolnavit de o boala pesihica, home sick ii zice in engleza. oamenii nu au curajul, nu au puterea, le e teama sa plece de acasa.
asa se explica cei vreo douazeci de ani de stat acasa si pigulit la materialul imens, adunat din calatoria sa.
indepartarea de biserica a fost datorata si temerilor legate de boala. a indoielilor bazate pe studii, dar si a starii sale de sanatate.
inca 12 comentarii comenteaza