Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac. Cu fotografii din arhiva autorului și autograful lui Lucian Boia - Hotnews Mobile
1 € 4,7558 1 USD 4,1758vineri 22 mar 2019
​Recomandare de lectură

Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac. Cu fotografii din arhiva autorului și autograful lui Lucian Boia

de A.V. Marţi, 22 mai 2018, 14:59
- a A+
Imagine
"Eram in ultimul an de facultate, cand m-a chemat la partid Iorgu Stoian, profesor de epigrafie, avand pe atunci si mai stiu eu ce functie in biroul de partid. Mi-a spus ca e cazul sa-mi fac autocritica. Eram foarte slab, aproape nul, la autocritica. Ce noima are sa spui ca nu esti de acord cu tine insuti? Critica si autocritica tineau insa de ritualul de partid si alcatuiau impreuna o strategie bine gandita si eficienta de devalorizare a individului, supus tirului celorlalti si obligat – culmea! – sa-si dea el insusi lovitura de gratie, dupa modelul proceselor staliniste.Numar limitat de exemplare cu autograful lui Lucian Boia!


Ce era sa raspund? I-am zis ca, sigur, imi voi face autocritica. Si mi-am facut-o in felul meu… spre supararea lui Iorgu Stoian, care a tinut sa-mi spuna ca nu asa ne-a fost vorba. Totusi, in ciuda insuficientelor mele, partidul ma dorea! Sedinta organizatiei de partid la care s-a votat primirea mea s-a transformat intr-un exercitiu de acuzatii de o neinchipuita duritate, de parca s-ar fi urmarit nu primirea, ci excluderea, chiar inainte de a fi primit.


Voiam sa am o cariera universitara, care depindea in buna masura de atitudinea mea politica. In realitate, totul avea sa fie infinit mai complicat. Ca sa ma implinesc, trebuia sa cada mai intai comunismul, si asta nu tinea deloc de mine, ci de jocurile imprevizibile ale istoriei.“ - Lucian Boia

8150 de afisari


Acum
naftuli [utilizator], Joi, 19 iulie 2018, 16:09
+2/2
copiii de mari activiști de partide „democratice” nu mai au nevoie de repartiții pentru un loc de muncă, nici nu mai au nevoie de loc de muncă, ei pot obține un post bine plătit de la părinți sau de la prietenii părinților care nu include prezența la serviciul și mai mult de atât nu este necesară nici o calificare în acest sens.
Curată „democrație”.
buna remarca
Toni_Romania [utilizator], Miercuri, 30 mai 2018, 9:25
+1/19
DA-Sa reamintim amnezicilor ca dupa 1965 Ceausescu a reabilitate si reinstalat in institutii/universitati intelectualii degradati de stalinisti 1945-1960.

NU-Din pacate si repartitiile mergeau cu "pile", pt. absolventii cu relatii "sus" (copiii de mari activisti, directori de uzine etc).
inca 6 comentarii comenteaza