Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac. Cu fotografii din arhiva autorului și autograful lui Lucian Boia - Hotnews Mobile
1 € 4,6686 1 USD 4,0026sâmbătă 23 iun 2018
​Recomandare de lectură

Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac. Cu fotografii din arhiva autorului și autograful lui Lucian Boia

de A.V. Marţi, 22 mai 2018, 14:59
- a A+
Imagine
„Eram in ultimul an de facultate, cand m-a chemat la partid Iorgu Stoian, profesor de epigrafie, avand pe atunci si mai stiu eu ce functie in biroul de partid. Mi-a spus ca e cazul sa-mi fac autocritica. Eram foarte slab, aproape nul, la autocritica. Ce noima are sa spui ca nu esti de acord cu tine insuti? Critica si autocritica tineau insa de ritualul de partid si alcatuiau impreuna o strategie bine gandita si eficienta de devalorizare a individului, supus tirului celorlalti si obligat – culmea! – sa-si dea el insusi lovitura de gratie, dupa modelul proceselor staliniste.

 Numar limitat de exemplare cu autograful lui Lucian Boia!


Ce era sa raspund? I-am zis ca, sigur, imi voi face autocritica. Si mi-am facut-o in felul meu… spre supararea lui Iorgu Stoian, care a tinut sa-mi spuna ca nu asa ne-a fost vorba. Totusi, in ciuda insuficientelor mele, partidul ma dorea! Sedinta organizatiei de partid la care s-a votat primirea mea s-a transformat intr-un exercitiu de acuzatii de o neinchipuita duritate, de parca s-ar fi urmarit nu primirea, ci excluderea, chiar inainte de a fi primit.


Voiam sa am o cariera universitara, care depindea in buna masura de atitudinea mea politica. In realitate, totul avea sa fie infinit mai complicat. Ca sa ma implinesc, trebuia sa cada mai intai comunismul, si asta nu tinea deloc de mine, ci de jocurile imprevizibile ale istoriei.“ - Lucian Boia

5269 de afisari


Ce spuneti despre no, refugiatii politic.
Emil Aluas [utilizator], Luni, 28 mai 2018, 11:23
0/8
Sunt convins ca Lucian Boia are dreptate. il citesc intotdeauna cu interes, desi NU tot ce afirma ca istoric poate fi acceptabil. Privind cartea lui despre "Cum am trecut prin comunism" gasesc ca este mult mai relevant prin ce am trecut NOI, refugiatii politic, trecuti prin comunism. Plecarea peste Atlantic cu un geamantan, un copil tinut de mana, si cu amintirile. Cum de altfel aceste persoane sunt MULT, MULT mai relevante pentru a detine pozitii cu profil de emigratie romaneasca de dinainte de decembrie, 1989. SI NOI suntem cei care am contribuit CAPITAL la caderea comunismului. Dar asta este o nuanta care trebuie inteleasa de un neam cu gandire sofisticata. Il felicit pe Lucian Boia. Dar NOI avem mult mai mult de spus. O vom si face. Dar NU in Romania. Prof. Emil Aluas, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.
...
vitan.sandu [utilizator], Marţi, 29 mai 2018, 17:25
-1/15
Nu stiu ce varsta are dl Boia. Dar ceea ce el relateaza se putea intampla in anii "50 ai seolului trecut si in primii ani dupa 1960. De prin 1968 asa ceva nu s-a mai intamplat decat in povestirile auzite de dl Boia de la altii mai vechi. Si eu am fost primit in partid in facultate (prin 1969), nimeni nu m-a pus sa imi fac autocritica, nimeni nu m-a criticat. Iar la repartitie calitatea de membru de partid nu a contat deloc. Doar media de absolvire. In productie calitatea de embru de partid nu m-a ajutat decat sa primesc mai multe sarcini (altele decat cele profeionale). Le-am indelinit si pe acelea convins ca lucru pentru mine si tara asta.
inca 4 comentarii comenteaza