CSM despre afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte: Pot afecta independenţa procurorilor - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327duminică 21 apr 2019

CSM despre afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte: Pot afecta independenţa procurorilor

de N.O. Joi, 17 mai 2018, 15:13
- a A+
Imagine
CSM a transmis printr-un comunicat de presă că declarațiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, că pot afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.Ce spune CSM:

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată."Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y. Poate nu e lipsit de interes să ştim şi noi de ce pe unul care fură îl punem la zid şi spunem că ăsta e condamnat şi cutare şi cutare şi cutare şi după aceea el e nevinovat, ne pare rău, îţi dăm despăgubiri, du-te la CEDO îţi dau ăia de la CEDO, vezi dacă nu facem o înţelegere şi o semnează ministrul Justiţiei şi scoatem procesul de pe rol, îi dăm 2-3 mii de euro, la revedere. Credeţi că trei mii de euro acoperă suferinţa a trei ani de puşcărie nemeritată? Categoric, nu. Şi atunci de ce îl punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ăla care a făcut represiunea asta nedreaptă nu trebuie să-l ştim şi pe ăla ? Poate va veni vremea când lucrurile se vor limpezi", a mai declarat Toader.

1686 de afisari


avem nevoie de un minister al justitiei.
ouyang [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 15:19
+8/10
gargamel e ministrul infractorilor.
slugarel...
liviu_ [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 16:06
+6/8
nu recunoaste csm... pentru ca nu e (inca) sub controlul total al psd!
inca 3 comentarii comenteaza