Liviu Voinea: Când eram copil, îmi doream să devin pompier dar, lucrând la Banca Centrală, nu sunt departe de această profesie - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327vineri 19 apr 2019

Liviu Voinea: Când eram copil, îmi doream să devin pompier dar, lucrând la Banca Centrală, nu sunt departe de această profesie

de Florin Barbuta Joi, 17 mai 2018, 9:30
- a A+
Imagine
Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea, le-a mărturisit celor de la Fondul Monetar Internațional că și-a dorit să devină pompier, când era mic, dar faptul că lucrează la Banca Centrală nu este departe de această profesie, având în vedere vremurile incerte.

El a participat, recent, la un eveniment privind lansarea raportului IMF Regional Economic Outlook for Europe.“Îmi amintesc de zilele în care eram copil, iar când eram întrebat ce îmi doresc să ajung când voi fi mare, am răspuns că îmi doresc să fiu pompier. Se pare că am ajuns bancher al Băncii Centrale, ceea ce nu este prea departe de a fi un pompier, în aceste vremuri incerte" , a spus Voinea, conform discursului publicat pe site-ul B ăncii Naționale.

Potrivit acestuia, Banca Națională a României a început să strângă ciclul politicii monetare pentru a opri inflația în creștere și a menține așteptările inflaționiste, iar creșterile ale ratei dobânzii pe care le-a implementat instituția în acest an fost justificate pentru a menține stabilitatea prețurilor.

"După criza financiară globală, am avut una dintre cele mai mari ajustări ale deficitului bugetar din UE: de la 9,5%, în 2009, la mai puțin de 1% în 2015. România a ieșit din procedura de deficit excesiv în 2013 și tot în același an a atins Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) de 1% din PIB deficit structural, în scădere de la 8,8% în 2009. Având în vedere că am fost ministrul Bugetului în 2013 și o parte din anul 2014, fiind responsabil cu negocierile cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, pot aprecia rolul jucat de FMI și CE în trei acorduri succesive (2009-2015) " , a precizat Voinea .

El susține că ajustarea contului curent a fost de asemenea impresionantă, de la -13% în 2007, la doar -1% în 2013-2015.

"Totuși, în ultimii ani trendul consolidării fiscale s-a inversat. Acest lucru a impactat, de asemenea, contul curent, care s-a deteriorat la 2,2% din PIB, din care 2,1% a venit din extinderea deficitului bugetar. Marele avantaj al țării îl reprezintă nivelul scăzut al datoriei publice, dar acest lucru poate fi inversat pe termen mediu dacă nu se implementează unu mix de politici prudente, inclusiv o întoarcere graduală a MTO" , a mai ar ătat viceguvernatorul BNR.

Textul integral al viceguvernatorului Liviu Voinea poate fi citit aici .

1585 de afisari


aroganta
semperfidelis [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 9:53
+14/14
ce se lauda asta cu realizarile guvernului boc... evident ca toti s-au bucurat sa profite de beneficiile reducerii deficitului dar sa arate cu degetul spre altii (ca poate s-ar fi putut si altfel, nu stiu, dar nu mai conteaza acum).
Umor de Autobaza
un domn [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 9:32
+8/10
Jigneste Profesia Pompierilor prin ceea ce Liviu Voinea spune, legat de BNR nici un articol din cv ul lui NU il califica Acolo
inca 3 comentarii comenteaza