Liderii UE afișează unitatea în fața "capriciilor" lui Donald Trump - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327vineri 19 apr 2019

Liderii UE afișează unitatea în fața "capriciilor" lui Donald Trump

de Redactia Joi, 17 mai 2018, 9:05
- a A+
Imagine
Liderii statelor europene şi-au stabilit răspunsul colectiv faţă de "capriciile" preşedintelui american Donald Trump în dosarele nuclear iranian şi comerţului internaţional, într-o reuniune, miercuri seara, la Sofia, relatează AFP, citată de news.ro.Cina lor de lucru - de peste trei ore - nu a condus însă la o decizie oficială. Totuși, cei 28 au convenit ca "UE să continue să se bată pentru sistemul internaţional bazat pe reguli, în pofida recentelor decizii cu privire la modificările climatice, drepturile vamale şi Iran", a declarat o sursă europeană pentru AFP.

"Suntem, astăzi, martorii unui nou fenomen, atitudinea capricioasă a administraţiei americane", a denunţat preşedintele Consiliului European Donald Tusk înaintea reuniunii. "Când ne uităm la ultimele decizii ale preşedintelui Trump, ne-am putea spune că, cu asemenea prieteni, nu avem nevoie de inamici", a adăugat el.

Turbulenţele puternice în relaţiile transatlantice au constituit "felul" de rezistenţă al cinei, un preludiu al unui summit, joi, consacrat relaţiilor pe care UE vrea să le consolideze cu Balcanii.

Cei 28 au încercat înainte de toate să afişeze o unitate fără falie în faţa provocărilor americane, mai ales cea a retragerii din acordul în dosarul nuclear iranian şi a sancţiunilor care le vizează societăţile ce operează în această ţară.

Şefii de stat şi de guvern vor continua să susţină acordul, "atât timp cât Iranul îl va respecta". Iar ei "îşi vor lansa lucrări în vederea protejării întreprinderilor europene afectate de decizia americană", a precizat o sursă europeană pentru AFP.

Donald Tusk le-a cerut celor trei state europene semnatare ale acordului nuclear cu Teheranul - Franţa, Marea Britanie şi Germania - să-şi prezinte evaluarea situaţiei, la o zi după o reuniune la Bruxelles cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Zarif.

Europenii discută despre posibilitatea de a aplica o lege intitulată a "blocajului" - un instrument care le permite să-şi protejeze întreprinderile care operează în Iran în faţa ameninţărilor cu sancţiuni extrateritoriale americane.

"Mijloacele sunt aici, le vom utiliza. Însă nu trebuie ne ascundem după văl, mijloacele sunt limitate", a avertizat însă preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Gigantul francez Total a avertizat deja că va pune capăt marelui său proiect în domeniul gazelor nauirale în Iran, demarat în iulie 2017, dacă nu va obţine o derogare de la autorităţile americane, cu susţinerea Franţei şi UE.

Europenii s-au angajat totodată miercuri seara "să răspundă îngrijorărilor cu privire la rolul regional al Iranului (în Orientul Mijlociu) şi programului său al rachetelor balistice", potrivit unei surse europene. Cei 28 au făcut, de asemenea, bilanţul discuţiilor în curs cu americanii pe tema taxelor vamale impuse importurilor de oţel şi aluminiu.

"Obiectivul meu este simplu: să rămânem fermi. Asta înseamnă o scutire permanentă" de la aceste taxe vamale, a reafirmat miercuri Donald Tusk. "Este absurd să te gândeşti că UE ar putea să fie o ameninţare la adresa Statelor Unite. Trebuie să readucem realitatea în această discuţie", a pledat el. UE este scutită până la miezul nopţii de 31 mai de taxe vamale americane de 25% asupra exporturilor de oţel şi de 10% la cele de aluminiu. Pentru a le scuti definitiv, Washingtonul cere o mai mare deschidere a pieţei europene.

"UE nu va negocia cu pistolul la tâmplă", au declarat miercuri la Sofia Cei 28, potrivit unei surse europene. Dar dacă Statele Unite le acordă scutirea permanentă pe care o cer, europenii sunt pregătiţi "să deschidă discuţii" cu privire la mai multe subiecte, precum îmbunătăţirea "accesului reciproc la pieţe a unor produse industriale, inclusiv automobile, şi deschiderea pieţelor publice", a precizat această sursă.

Cei 28 au discutat miercuri seara şi despre evenimentele din Gâşia Gaza, care sunt legate de "problema mai vastă a consecinţelor deciziilor lui Donald Trump", a subliniat un oficial european de rang înalt.

Europenii se întâlnesc joi cu omologii lor din şase ţări din Blacani - Albania, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo -, cu scopul de a-şi consolida legăturile cu această regiune în care Eusia încearcă să-şi extindă influenţa.
1700 de afisari


stat islamist
ion.daniel [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 11:39
+8/8
Pana acum singurul stat dovedit islamist este arabia saudita.
Alquaida, statul islamist etc au fost sustinute si sponsorizate de regimul din acea tara.

Ghici cine ii sprijina si le da arme respectivilor?
Pe de alta parte europa a fost invadata de refugiati , ghici din cauza cui ?
Hai mai incet cu propaganda pe scari, americanii sunt vinovati pentru starea in care a ajuns orientul mijlociu destabilizand situatia pentru petrol. Au pornit 2 razboaie cu Irak-ul din care al2-lea total inutil , au sprijinit separatistii in siria ajutand la crearea statului islamic, au atacat afganistan-ul dupa ce oameni din arabia saudita le-au aruncat in aer turnurile si nu au reusit dupa 20 de ani sa readuca linistea acolo .

Acum negociaza cu teroristii cu bomba atomica, au inchis ochii cand Ucraina si georgia erau ciopartite si vrei sa zici ca prezinta vreo garantie de securitate? Tu trebuie sa intelegi ca ei si europenii
au cateva lucruri in comun , dar in majoritate isi urmaresc interesul "LOR" , nu al tau sau al celor din jurul tau. Si mi se pare normal sa faca asta.

Trebuie sa le urmam exemplul si noi
UE trebuie sa devina o putere militara.
Marionette [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 10:21
+4/10
Pentru a fi credibil in politica nu trebuie principii ci armata. Pana UE nu are o armata suficient de puternica incat Rusia sa iasa sifonata daca incearca o intrare in Norvegia. Finlanda, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Romania, UE nu are ce comenta in politica externa.
Dupa consolidarea flancului Estic, care va stinge vocile tot mai revoltate ale Ungariei, Poloniei, Cehiei chiar Romaniei trebuie trecut la integrarea fostei Iugoslavii in UE.
Apoi armata UE trebuie sa fie suficient de puternica pentru a putea sa puna pe ganduri un portavion american care ar incerca ipotetic sa patrunda ilegal in apele sale teritoriale.
Cand UE va avea respectul militar al celor doi "prieteni" atunci se va putea ocupa si de dusmani.
De unde banii? Simplu: vor fi asasinati bosorogii.
E un fel de a spune. Dar UE are boala batranetii care e cauzata de un sistem de sanatate hiperdezvoltat. Pentru a se ajunge la echilibru trebuie doar privatizata toata sanatatea ca in USA. In momentul 2 multi tinuti artificial in viata vor lasa locul tinerilor. Va fi o efervescenta a tinerilor cum este si in SUA.
In prima faza sa economisesc enorm de multi bani de la buget care vor fi investiti in arme nucleare in primul rand si non nucleare in al doilea rand pentru a face credibil scenariul MAD in fata ambilor "prieteni" si "parteneri".
In al doilea rand unde este eliberat locul, automat viata inunda. Asa va creste si natalitatea, si totul va fi mai optimist.
Poate ar fi bine ca UE sa initieze si un nou sistem financiar, si sa dea lovitura finala dolariului in cazul in care "prietenii" si "partenerii" chinezi si rusi initiaza asta.
inca 20 de comentarii comenteaza