"​Sitta povestea unui divorț regal", conferința Simonei Preda la Fotocabinet, București. Eveniment "Povești din București" - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327sâmbătă 20 apr 2019

"​Sitta povestea unui divorț regal", conferința Simonei Preda la Fotocabinet, București. Eveniment "Povești din București"

de Eugen Istodor Sâmbătă, 21 aprilie 2018, 9:28
- a A+
Imagine
Luni 23 aprilie 2018, ora 19, la FotoCabinet, Povești din București și Perspektiva prezintă conferința “Sitta – povestea unui divorț regal". Istoricul Simona Preda va supune dezbaterii perioada istorică 1921-1932 a României și, bineînțeles, nefericitul mariaj dintre regina Elena și Carol al II-lea.Istoria Reginei Elena - atât cât s-a publicat până în prezent - se recompune discret și mai degrabă indirect fie din jurnalele și mărturiile altor protagoniști ai momentului, fie din contextul nefericitului ei mariaj cu Carol al II-lea.

Imagine


Comparativ cu predecesoarele sale regale, dispunem de mai puține mărturii despre propria-i persoană, însă, în lipsa unui jurnal ținut în anii de tinerețe (exceptând jurnalul de bebeluș al fiului său) o recuperăm din corespondența care i-a rămas, din fotografiile de epocă și din presa timpului. Poate că nu a avut talentul de scriitoare al Carmen Sylvei (deși scrisorile sale dovedesc o mare acuratețe și sensibilitate) sau abilitatea politică a soacrei sale, regina Maria (conjuncturile politico-sociale existente nu i-au permis o mai mare implicare), însă regina Elena - cea de-a treia regină a României despre care, din păcate, se știu atât de puține lucruri, a fost, la rândul ei, una dintre acele femei care, în momentele cheie ale vieții, a manifestat o demnitate impresionantă.

ImagineAsupra acestui personaj al istoriei, se aruncă de obicei clișee legate de eșecul mariajului în care a fost implicat, însă dincolo de nefericirea conjugală și de disperarea maternă, regina Elena – Sitta (așa cum se semna și în scrisori, așa cum îi spuneau și apropiații) a fost un model care a știut să lupte, să piardă, dar și să se reinventeze atunci când condițiile i-au impus-o.

Imagine


Reconstituirea unor episoade ale vieții sale din acești primi ani petrecuți în România (1921-1932), ca regină-mamă și principesă moștenitoare, aduce în prim plan o femeie care a simțit atât gustul fericirii, al triumfului, dar în egală măsură, și o prințesă care a avut neșansa de a suferi nenorociri și umilințe publice și personale greu de îndurat. Incontestabil că a fost un om devotat atât familiei cât și țării, o Românie care a primit-o cu brațele deschise și pe care Elena a îndrăgit-o de cum a văzut-o.

Biografii ei afirmă în repetate rânduri că era fascinată de costumele populare românești și de varietatea reliefului țării. O regăsim, în fotografiile de la începutul anilor '20, împodobită cu frumoasele ii țărănești cu multe cusături. Din fericire au rămas multe fotografii cu Sitta, o bună parte dintre ele în fondurile Arhivelor Naționale ale României. Deși cu un portret recompus prin alăturări de personaje, prin comparații și suprapuneri de situații, Regina Elena a României, una dintre cele mai distinse dar în același timp discrete personalități ale timpului, rămâne un model de umanitate.

FOTOCABINET, strada Lipscani 42, găzduiește și Muzeul Micului Paris. Vă invităm să-l vizitați.

Imagine


Facebook PERSPEKTIVA

Facebook Povești din București

Cine este Simona Preda

ImagineSIMONA PREDA (n. 4 decembrie 1978, Piatra-Neamț), istoric, publicist, eseist. Licențiată a Facultății de Filosofie (Universitatea din București, 2003) și a Facultății de Istorie (Universitatea din București, 2007), absolventă a Masterului de Istoria Ideilor și Mentalităților (Universitatea din București, 2006), Doctor în Istorie cu teza "Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou" (Școala Doctorală a Universității din București, 2011, coordonator științific Pr. Univ. Dr. Lucian Boia). Volume de autor: "Patrie română, țară de eroi" (Prefață de Vladimir Tismăneanu, Curtea Veche Publishing, 2014), "Tot înainte!" Amintiri din copilărie (co-autor, alături de Valeriu Antonovici, Prefață de Adrian Cioroianu, Curtea Veche Publishing, 2016). Numeroase articole în studii de specialitate. În prezent jurnalist cultural, colaborator al revistelor România Literară, Orizont, LaPunkt.
763 de afisari


Niciun comentariu
comenteaza