2 minute la Înviere, 32 la șaorma cu "de toate". Perspektiva creștin-șaormerie 2018 - Hotnews Mobile
1 € 4,7560 1 USD 4,2421miercuri 24 apr 2019

2 minute la Înviere, 32 la șaorma cu "de toate". Perspektiva creștin-șaormerie 2018

de Eugen Istodor Marţi, 10 aprilie 2018, 14:15
- a A+
Imagine
Și preotul de la biserică ne-a zis-o: "Veniți de luați Luminăăăă!". Și n-a cântat cocoșul a doua oară: "Hristos a-nviat!" că deja era îmbulzeală la ieșire. După slujbă, am lăsat și eu biserica în urmă. Și, pe drum, am văzut. La șaormeria din drum era coadă de jumătate de oră și mai mult. Nu cumva românul, PostOmul, și-a schimbat tabieturile de Paște 2018? Trăim creștin-șaormerie ? Veniți să luați lumină durează 2 minute max. Veniți de luați șaormă, cu mult mai mult?Și, recunosc, că nostimă mi-este imaginea în care șaorma era ținută în mâna stângă și lumina în cea dreaptă. Ambele stăteau, demne, drepte ca lumânările.

Dar, ce-o fi de râs, mi-am zis, nu cumva s-au schimbat obiceiurile de consum?

Nu cumva avem o nouă regulă, creștin-șaormară? Nu cumva funcționează un alt român? Un PostOm (termen preluat din Rosi Braidotti) acolo și el, stăpânit de tehnologii, pulsiuni, adică toane. PostOm care ține post doar de-i virală abținerea pe net. Care și-a marcat secunda de religiozitate, dând check-in la biserică. Un PostOm care a virat rapid de la cele creștine la cele digestive. Pur și simplu, la un click distanță de la biserică la șaormerie.

Este o constatare, nu-i nimic de înjurat, nici de râs.

Eu am apucat loc la Înviere aproape de Ieșirea din curtea bisericii. Nici clopotul n-a bătut a doua oară, nici preotul nu spusese: Hristos a-nviat!. PostOmul acesta pe mine m-a îmbrâncit din calea lui. Pur și simplu, voia să iasă. I se încheiase timpul. Voia să treacă spre alt program, proiect, experiment. Eu n-apucasem Lumină încă, eu încă așteptam toată cântarea.

Trăiesc Învierea ca o re-culegere a mea din cele întunecoase, ale vieții valuri. Este momentul meu în care fac pace cu lumea, cu mine. Asta-i Re-culegerea. Și lumina o primesc cu oarecare temere. Ce-o fi? Ce mă-așteaptă? ce-i cu mine pe lumea asta?

Și n-a fost să fie în 2018. Dat deoparte de iureș, n-am putut nici să mă adun.

Forfota continuă mă făcea ne-atent. Am devenit neliniștit că n-am Lumină. Că lumina mă ocolește. Nu, nu-s religios crunt, dar îngădui creștinismului tabieturi în viața mea. Și dacă le îngădui, puțină pace vreau spre a trăi ritualul.

PostOmul pedalează spre Lumina lui "cu de toate".
4642 de afisari


PostOmul
clint [utilizator], Marţi, 10 aprilie 2018, 15:01
+11/13
E cam acelasi om, cu acelasi tip de vicii, doar manifestate diferit, intr-o societate in care unele vicii ale momentului au fost si vor fi mereu ridicate la nivel de virtute. In loc de joben, monoclu si crinolina, acum se expun agramat pe Facebook cu tricou mulat de firma si tatuaje. Nu mai epateaza cu tigareta de 1 metru, ca nu mai e cool. Dar sa stai la coada cu fratiorii tai pentru o saorma, mai ales dupa atata "post" cu falafel si tras de fiare, ce poate fi mai tare, barosane !
Au fost sarbatorile vreodata la noi vreun moment de reflectie sau de mare traire crestina? Nu prea cred. In orice caz, traditia imbuibarii si ignorantei trebuie sa o fi avut-o de secole ca sa ajungem in halul asta...
asa, si?
Tibi. [utilizator], Marţi, 10 aprilie 2018, 17:49
+11/21
nu trebuie sa fii doctor savant de renume mondial sa intelegi ca sentimentul religios isi traieste ultimele zvacniri in generatia 40-50 de ani de azi.. copii de azi nu vor mai fi prinsi in lanturile strabune ale acestui cancer numit "religie". Cel mai probabil in nici 15-20 de ani nu va mai fi "obligatorie" pentru orice cuplu casatoria regligioasa si botezul, fiindca "asa se face".. desi chiar azi milioane de cupluri o fac doar datorita parintilor lor, sa nu ii faca de rusine... deci care e mirarea ca la saormerie e coada mai mare decat la preotii banului?
inca 15 comentarii comenteaza