OMV: Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria - Hotnews Mobile
1 € 4,6540 1 USD 4,1197luni 17 dec 2018

OMV: Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria

de CP Miercuri, 14 martie 2018, 9:01
- a A+
Manfred Leitner, membru al board-ului executiv al grupului austriac OMV responsabil cu activitatea de downstream, a declarat la Londra, cu ocazia prezentarii strategiei companiei pana in anul 2020, ca grupul "nu este deloc amuzat" de incertitudinile legate de traseul conductei internationale BRUA, transmite Profit.ro.

"Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria. Este acum in discutie atragerea Slovaciei in proiect, dar nu este o varianta care sa ne convina, pentru ca asta inseamna costuri suplimentare pentru clientii nostri. Din aceasta cauza, traseul nu este conexiunea ideala. Ideea este ca nu tot gazul trebuie sa se duca spre Vest", a spus Leitner.

Reamintim ca Ungaria a decis vara trecuta ca BRUA (conducta Bulgaria- Romania-Ungaria-Austria) sa se opreasca pe teritoriul sau. Practic, a decis sa nu extinda conducta pana in Austria, asa cum era proiectul initial, ci sa se opreasca in Ungaria, gazele urmand sa fie redirectionate pe alte rute, catre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.

In decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din Romania si Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitatii pentru rezervarea unei capacitati de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, acestea fiind castigate de firme din Ungaria.

Licitatiile au fost organizate in perioada decembrie 2017-ianuarie 2018 de companiile de transport al gazelor din Romania si Ungaria (Transgaz si FGSZ) atat pe sensul de export, cat si pe cel de import. Potrivit unor informatii oferite de Transgaz, la solicitarea HotNews.ro, a avut loc o prima runda de licitatie, incheiata cu succes, pentru rezervarea unei capacitati de transport al gazelor de aproximativ 3,73 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037. Inca 10% din capacitate ar urma sa fie oferite ulterior.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat recent ca Ungaria va semna in curand un acord care ii va permite sa importe anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania, pentru urmatorii 15 ani.

Viktor Orban a facut declaratia la cateva zile dupa ce ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a spus ca firmele maghiare vor contracta intreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, pe traseul conductei BRUA care ar urma sa transporte gazele din Marea Neagra.
2989 de afisari


Negociatori
Razvan_M [utilizator], Miercuri, 14 martie 2018, 10:54
+4/4
Sunt curios care este pozitia strategica a Romaniei pe acest subiect.

- Transgaz, Romgaz si Petrom au nevoie de interconectare la retelele de gaz din Vest.
- Pe partea de Sud se construieste interconectarea cu Bulgaria, iar Transgaz are sanse mari sa cumpere operatorul de transport de gaz din Grecia (ceea ce ne-ar conecta la campurile de gaze descoperite in jurul Ciprului).

Este un lucru bun ca OMV (si probabil si guvernul austriac) transfera discutiile in domeniul public de la noi.
atunci
Motanul_incaltat [utilizator], Miercuri, 14 martie 2018, 10:52
+3/5
De ce nu ati licitat in asa fel incat sa castigati contractul?
Nu e ca si cum nu ati avea cu ce, la cat scoateti de pe aici...
inca 1 comentariu comenteaza