1 € 4,6539 1 USD 3,7828vineri 23 feb 2018
Versiune
Mobile

Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor. Tara noastra ar putea fi obligata sa plateasca o amenda de peste 42.000 de euro pe zi

de N.O. Joi, 7 decembrie 2017, 15:26
- a A+
Imagine
Comisia Europeana a decis, potrivit  unui comunicat de presa , sa trimita Bulgaria, Luxemburg, Romania si Spania in fata Curtii de Justitie a UE pentru faptul ca nu au notificat la timp transpunerea integrala in legislatia nationala a normelor UE privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piata interna . Totodata, Comisia solicita Curtii sa impuna sanctiuni financiare Romaniei si celorlalte state. Romania ar putea fi obligata sa plateasca 42 377 euro pe zi.
Directiva privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor, Directiva 2014/26/UE, prevede transpunerea integrala in legislatia nationala a normelor UE privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe pana pe 10 aprilie 2016. 

Romania, Bulgaria, Luxembrug si Spania nu au notificat in acest termen transpunerea directivei, motiv pentru care in mai 2016 au fost declansate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor de catre cele patru tari.

In mai 2016, intr-un caz separat de neindeplinire a obligatiilor de catre Romania, Comisia a decis, de asemenea, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectiva obligatorie a operelor muzicale. Comisia considera ca dreptul roman nu respecta dispozitiile directivei in ceea ce priveste armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor si la drepturile conexe in cadrul societatii informationale si al Directivei privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor (Collective Rights Management ¬ CRM).

Ca urmare a neindeplinirii termenului stabilit de Directiva, Comisia solicita Curtii sa impuna Bulgariei si Luxmburgului amenzi de 19.121,60 euro, respectiv 12.920 euro pe zi. In cazul Romaniei si Spaniei, sanctiunile solicitate de executivul UE se ridica la 42.377,60 euro si, respectiv 123.928,64 euro.


Directiva privind CRM vizeaza imbunatatirea modului in care sunt gestionate toate organizatiile de gestiune colectiva, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanta, transparenta si gestiune financiara. Aceasta stabileste, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale in cazul unor utilizari online pe piata interna. Directiva reprezinta o componenta esentiala a legislatiei privind drepturile de autor in Europa. Toate organizatiile de gestiune colectiva trebuie sa isi imbunatateasca standardele in materie de guvernanta si transparenta.

4242 de afisari


Și ce, nu este corect?
Spiky [utilizator], Vineri, 8 decembrie 2017, 19:16
+1/1
Ca membru UE, România are obligații. ORDA colectează la greu banii și îi cheltuiește cum vrea ea, artiștii alegându-se cu firmituri.
Foarte bine, guvernanții trebuie să își facă treaba, nu să frece mentosanul. Apropo, ai auzit ce meseriaș a ajuns șef la OSIM? Șeful TSD Giurgiu, cu experiență în pus țevi de gaze. Super calificat, ca toți pecero-pesederbedeii...
O să se fure în continuare
MelosNegros [utilizator], Vineri, 8 decembrie 2017, 20:31
+1/1
CREDIDAM se cheamă organismul de gestionare a drepturilor interpreților, despre care toată lumea știe că fură pe față cu zecile și sutele de milioane de euro. Și dacă UE ne amendează, asta nu înseamnă că nu vor continua furatul, preferând ca statul român să plătească 42 de mii de euro pe zi din buzunarul prostimii - pe principiul „ce-i în mână nu-i minciună”.
inca 1 comentariu comenteaza