#nutastaura: 50.000 de semnaturi pentru un buton de reactie contra hartuirii online pe Facebook - Hotnews Mobile
1 € 4,6550 1 USD 4,1067luni 17 dec 2018
Articol sustinut de Bitdefender

#nutastaura: 50.000 de semnaturi pentru un buton de reactie contra hartuirii online pe Facebook

Joi, 7 decembrie 2017, 10:06
- a A+
Imagine
"Contul meu de facebook a incercat sa fie spart, iar cum nu au reusit, au falsificat un certificat de deces pe numele meu, trimitandu-l catre echipa Facebook, ulterior fiindu-mi transformat profilul in pagina de om decedat. Mi-a luat trei zile sa-mi raspunda la mesaje si inca doua sa-mi revina contul la normal."


Bitdefender a demarat in luna noiembrie campania #nutastaura, menita sa creasca nivelul de constientizare asupra fenomenului cyberbullying in Romania si a efectelor nocive pe care il poate avea asupra tinerilor.
Obiectivul campaniei este strangerea a 50.000 de semnaturi in cadrul petitiei online pentru a lansa un buton de Facebook reactions - Butonul contra cyberbullying. Acest buton nu ar fi unul de raportare, cenzurare sau coercitie efectiva asupra utilizatorului, ci ar purta semnificatia simbolica de sanctiune sociala. Ar fi pasul atat de important de la privitor indiferent, la privitor care trage un semnal de alarma asupra fenomenului.
Pe site-ul campaniei sunt disponibile manifestul initiativei, invitatia de a semna petitia online anti-hartuire online si cateva immersive 360 videos care dramatizeaza emotii precum ura, umilinta, violenta, pentru a sensibiliza publicul sa adere la cauza.
"Am postat pe Instagram o poza in care eram eu si un baiat doar ne imbratisam si au venit multe persoane sa comenteaza ca nu e normal ce facem si ca suntem gay, eu am incercat sa ma apar explicandu-le ca nu e asa, dar erau prea multi si nu am reusit."
Conform unui studiu Bitdefender, citat de Hotnews , patru din cinci adolescenti cu varsta sub 18 ani din Romania spun ca au fost tinta hartuirilor in mediul online. Cele mai populare retele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook, Messenger si, la mare distanta, Instagram, iar mijloacele de propagare a fenomenului cel mai des folosite sunt mesajele de amenintare si cele negative primite in canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii si furt de identitate.
"Cineva a pus poze indecente cu mine pe un grup, dar am preferat sa nu dau amploare certurilor asa ca nu am spus nimic."
Principalele arme de atac folosite pe internet pentru a agresa victimele se leaga de infatisare si felul in care se imbraca (67%). Alte motive frecvente pentru care tinerii sunt hartuiti sunt hobby-urile si preocuparile de zi cu zi (30%), situatia materiala a familiei din care provin (13%), rezultatele de la scoala (12%) si orientarea sexuala (8%).
Doua treimi dintre cei hartuiti nu au povestit nimanui despre incident, tinerii invocand motive precum teama, lipsa de incredere ca ar putea schimba ceva sau faptul ca nu au crezut ca e necesar sa implice si alte persoane, desi au fost afectati in mod direct de agresiune.
"Mi-a comentat un coleg de scoala la o poza spunandu-mi balena, se lega de faptul ca sunt mai plinuta, pe cand el e de doua ori mai mare decat mine. Si i-am raspuns incercand sa nu par afectata, dar apoi am renuntat, mi-am inchis telefonul, si am inceput sa plang."
Potrivit studiului, 65% dintre tineri admit ca au fost direct marcati de hartuirea suferita online si au observat inclusiv schimbari comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii.
"Cineva s-a dat drept mine si a jignit alte persoane in mesaje private."
Cei mai multi afirma ca incidentele de acest fel le-au scazut increderea in sine si i-au determinat sa se izoleze de ceilalti. Mai putini, dar nu de neglijat, sunt cei care au afirmat ca au intrat in depresie (20%) sau au compensat lipsa prietenilor din mediul online prin consum de alcool sau droguri (5%).
Circa 84% dintre respondenti spun ca au asistat la un astfel de atac, fara sa fie agresori sau victime, insa doar 36% au intervenit in conflictul dintre cele doua parti. Desi majoritatea ar fi dorit sa ia partea celui hartuit, cei mai multi devin indiferenti sau chiar agresori de teama de a nu fi atacati la randul lor si, deci, transformati in victime.
"Un cont fals m-a amenitat cu violenta dupa ce un coleg si a pus un prieten sa ma ameninte. Nu aveau niciun motiv. I-am cerut scuze pentru cele intamplate iar acesta m-a lasat. In urmatoarea zi s-a aflat ca era un cont fals."
Semneaza petitia #nutastaura aici!
2604 afisari


Mic amendament
TurmentatuTheThird [utilizator], Joi, 7 decembrie 2017, 10:43
+18/20
"Nu faci fata,sterge-ti conturile online,ia-ti un cort si du-te in padure".

Prima parte corectă, a doua parte nu. Șterge-ți contul și ieși în oraș, bea o bere cu prietenii, ieși la un restaurant, du-te și plimbă-te cu autobuzul pănă la 12 noaptea. Admiră frunzele-n parc (ce a mai rămas din ele). Nu sta în mașină cu nasul în telefon întrebându-te de ce ți-a șters facebook contul. Trăiește viața reală, nu cea virtuală.
asa, deci
rakkone [utilizator], Joi, 7 decembrie 2017, 10:52
+8/26
Deci, conform logicii tale, odata ce postezi prostii pe net, iti asumi ca poti fi facut prost de altii, ca in cazul tau.
- Block nu sterge faptul ca unul te face varza in ochii cunostintelor comune. Block doar nu te mai lasa sa vezi tu ce scrie ala, nu il impiedica sa te trashuiasca in continuare si altii sa rada de tine.
- Nu poti sa stergi decat comentariile pe wallul sau la mesajele tale, nu ii poti sterge altuia postarea in care te trashuieste.
- Nu, nu iti asumi nimic, faptul ca existi nu permite altuia sa fie nepoliticos/grobian/gibon la adresa ta etc. Ce sa inteleg din logica ta, faptul ca traieste Cosette Chichirau, inseamna ca isi asuma si ca trebuie sa accepte ca va fi injurata de un gibon?
- Da, vor exista intotdeauna, dar trebuie indepartait din ochii celorlalti si le trebuie taiate posibilitatile de a-i afecta pe altii si de a-si deversa umorile.
- Victim shaming and blaming pana la capat, brehani teribil. Femeile violate si-o merita si ele, alea batute de barbati la fel, copiii abuzati or fi zis si ei ceva sau or fi facut ceva etc, nu?
inca 8 comentarii comenteaza