Stela Popescu. ​Cum o tin eu minte - Hotnews Mobile
1 € 4,6605 1 USD 4,1120miercuri 12 dec 2018

Stela Popescu. ​Cum o tin eu minte

de Eugen Istodor Joi, 23 noiembrie 2017, 18:46
- a A+
Imagine
O vedeati tot mai des in reclame cu medicamente. Este forma cea mai prizata acum de-a supravietui. Ori esti in reclama, ori nu existi! - cine poate da cu piatra? In fapt, este actorul de comedie al unei generatii. Stela era interpreta de shech-uri de umor ale sotului ei, Puiu Maximilian. Intr-o lume inghetata, in lumea comunismului, Stela si Puiu dadeau cel mai misto umor posibil. Si umorul acela a imbatranit odata cu generatia lor. Poate si de asta era distribuita perfect in spoturile farmaceutice despre inima. Ironia vietii.Stela a fost cat a putut ea de verticala.

ImagineA dat-o pe glume cand era vorba de politica. A fost impartiala, cat e omeneste posibil, tocmai pentru ca avea un loc in inima spectatorilor, cum se spune. De aceea, vorba asta “sa fii in voga" nu e vorba in zadar. Cu asta se hraneste orice actor. Cand publicul si celebritatea te parasesc, atunci te dai dupa furtuni, dupa tot soiul de prostioare. Asa erau anii 1990. Si multe celebritati s-au pierdut predicand in pustiu sau in politica.

Viata ei?

ImagineStela era cam nebunatica. Si asa a ramas. Nu spun altfel: l-a cunoscut pe Puiu Maximilian si a fugit cu el in lume. Era casatorita cu Puican si a fugit cu omul care i-a scris umorul. Era prin anii 1970.
Hohotul ei?

ImagineStela ascundea o tragedie a istoriei. Era din Basarabia aia mancata de rastriste si a fugit cu mama ei de acolo, lasandu-si tatal prizonier intr-un sistem fara mila. Era prin anii 1950.

Stela s-a stins din picioare .

De altfel, era cea mai tare in stand-up-uri. Nu cred ca am vazut-o altfel: in fata microfonului, interpretand.

Uite-o cu alunitele si Coditele ei cu tot:A statornicit, cum era pe vremea comediei ei, cupluri celebre: cu Stefan Banica si cu Alexandru Arsinel. Era tipa ideala de replica.

Uite-o cu Banica:Uite-o cu Arsinel:Uite-l, nu mai e! Umorul si steaua lui. Stela a devenit de azi o anonima, a devenit doar o Popeasca.

Imagine
11780 de afisari


.... cred...
didiutzu [utilizator], Joi, 23 noiembrie 2017, 20:54
+18/26
... ca esti prea rigid ....
Un talent extraordinar
Skeptical [utilizator], Vineri, 24 noiembrie 2017, 11:31
+13/21
Nu obișnuiesc să scriu mai frumos decît cred(eam) despre oameni talentați, numai pentru că au murit.

Aș fi spus același lucru și acum o săptămină, și cu ani în urmă: Stela Popescu a fost o interpretă extrem de talentată, cu un ambitus emoțional și artistic mult peste activitatea sa de artistă de revistă. A făcut și teatru "de comedie serios", la un nivel înalt, precum cei mai bătrini dintre noi își amintesc.

Asta nu inseamnă că i-ar trebui iertată activitatea de revistă. Așa cum nu trebuia "iertată" Maria Tănase cînd nu aborda repertoriul Mariei Callas. Și în revistă a fost extraordinară doamna Stela. De multe ori sugera tragedia intimă printr-o lacrimă stingheră, printr-un zîmbet chinuit, printr-un tremur de voce abia intuit.

Marea Olga Tudorache, pe care o stimez infinit, a spus odată că lumea nu înțelege ce face Stela Popescu în teatrul de revistă. Că a umple scena cu o asemenea prezentă nu este ușor. Că ea nu ar putea face ce face Stela Popescu. (Probabil și reciproca era valabilă.)

Că a făcut domna Popescu reclame? Avea și ea o virstă, necesităti de viată. . . cine sînt eu să judec?

A adus multă bucurie. Mă intristează răutătile cu care este intimpinată la moartea cu care sîntem cu toții datori.

Condoleanțe și gînduri bune familiei!
inca 23 de comentarii comenteaza