Victor Rebengiuc este un tip inalt si Vertical. Si are minte. Mare lucru, nu? - Hotnews Mobile
1 € 4,6670 1 USD 4,0662miercuri 24 oct 2018

Victor Rebengiuc este un tip inalt si Vertical. Si are minte. Mare lucru, nu?

de Eugen Istodor Vineri, 20 octombrie 2017, 10:01
- a A+
Imagine
Astazi incepe o noua editie a Festivalului National de teatru, editie care ii este dedicata. Mai ieri, a fost decorat cu Ordinul Național "Steaua României“. Prima data l-am vazut prin 1987-88. “Mormantul calaretului avar". Era unul dintre actori. Dupa Revolutie, a dat-o cu hartia igienica si morala. Al dracului, ce curaj! Apoi, in peste douazeci de ani, mi-a fost frica! Sa n-o dea in bara, sa nu se piarda. Civic, insa, de cate ori vorbeste, este cat o Piata Universitatii. Ca actor, mi-a devenit preferat. Alaturi de Clooney si Jeff Bridges. Cum de s-au intamplat toate astea? Prima oara cu Rebengiuc. Era in 1986-87. “Mormantul calaretului avar". Era unul dintre actori. Statusem la coada, vreo doua-trei ore ca sa iau bilete. Eram un pusti pe-atunci si mergeam cu gasca la teatru si eram cu foamea-n gat de a auzi “soparle", de a auzi cuvinte impotriva lumii ce parea eterne si inghetate, a lui Ceausescu. Era unul dintre actori. Il tin minte, dar nu muream dupa Rebengiuc. Nu baga nici fitile… 

Dat dracului a devenit dupa Revolutie. In nebunia trait, a spus raspicat. Sa li se dea hartie igienica ticalosilor, ca Iliescu, sa se stearga pe bot de cate prostii au spus si facut in vremea comunista. Uite, frate ce curaj si de unde venea? Dintre actori. Actorilor li se dau replici. Ori, Victor avea replica cu el! Nu citea prompterele. 

Apoi, au urmat sir filmele. A devenit preferatul meu. Abrupt ca-n Morometii 

Disimulat in "Balanta":

 

amnezic-tiranic in Medalia de onoare

Bai, te duce in lumea aia a lui! Te ia si te arunca-n tarana. Replica te pune "pe oua", stai si rumegi. Fmisto, Rebengiuc. 

Dar, alta drama am trait eu toti anii astia.
Mi-era frica sa se indeparteze de curajosul om care impartea nemernicilor hartie igienica. De cate ori auzeam ca iar a rupt tacerea Rebengiuc, imi spuneam, Doamne, sa nu spuna vreo prostie! Ca-s vremurile grele. Ca banii vin, ca Basescu fascineaza, ca e charisma pentru toata tara. Dar Victor Rebengiuc nu se lasa furat de val.

 

Eu am fost de vina! Mi-am inchipuit actorul ca “piese" si “roluri" care vin si trec. Victor Rebengiuc este inalt si Vertical. Si are minte. Mare lucru, nu? 

Uite-l in Profesionistii:

5174 de afisari


Cu adevarat un mare actor
oopsie_daisy [utilizator], Vineri, 20 octombrie 2017, 11:17
+15/17
Exista o generatie de actori care acum sint intre 60-80+ de ani, cei cu care am crescut noi "pe vremea lui Ceausescu".
Cum e in mersul lucrurilor, le vine unul cite unul rindul sa treaca pe lumea cealalta. Si de cite ori se mai duce unul, incepe corul bocitoarelor cu "generatia de aur, MARELE actor x si y".
Adevarul insa e ca doar faptul ca am crescut cu ei si ne provoaca nostalgia fata de copilaria si tineretea noastra nu ii face automat mari actori. Dimpotriva. Unii au fost actori marunti, cabotini, slugi ale sistemului, si noi din reflex ii facem 'mari', pentru ca au murit, pentru ca ne amintesc de vremurile inocentei noastre
Am facut introducerea asta cinica pentru ca sa ajung la "the point": Rebengiuc NU este unul dintre cei pe care ii consideram mari din greseala.
Rebengiuc ESTE cu adevarat un MARE ACTOR. Nu doar pentru ca este talentat si credibil in fiecare rol, ci pentru ca nu a ratat nici o scena din cel mai important rol, cel al propriei lui vieti. Exact cum spune si autorul articolului, si eu ma temeam, la un moment dat, sa nu rateze o iesire pe scena publica, dar uite ca reuseste, mereu si mereu, sa nu ne dezamageasca (chiar ma intreb cum o face, unde isi tine busola morala care il tine mereu pe traiectoria perfect dreapta)
In cazul domniei sale chiar se aplica expresia "mare om, mare caracter" (si e ironic sa ma gindesc ca in zilele pe care le traim expresia asta a ajuns sa fie folosita doar peiorativ).
Multi ani inainte, Maestre, multumesc ca ma faceti sa cred ca inca mai exista coloane vertebrale verticale, si ca talentul si educatia mai pot razbi printre umpluturi si patachine.
PLUS
europeanul2 [utilizator], Vineri, 20 octombrie 2017, 13:04
+7/9
Un mare plus domnule Oopsie daisy pentru comentariul dumneavoastra pe care il impartasesc 100%.
Un mare plus pentru dumneavoastra domnule Victor Rebengiuc pe care v-am admirat atat ca actor cat si ca intelectual care a luminat generatii intregi de oameni. Ati fost inca din '90 in Piata Universitatii si ati strigat alaturi de noi pana acum fara sa ragusiti. Suntem de aceeasi parte a baricadei. Sper sa reusim odata si odata sa ne vindecam de comunism si sa vedem o Romanie sanatoasa, o Romanie curata, o Romanie in care sa vrei sa traiesti din toata inima!
inca 5 comentarii comenteaza