Primul graffiti a fost facut de Dumitrescu-Iordache din Sarmalele reci" PedeapsaStreet Art in Dristor-Salajan-Bucuresti - Hotnews Mobile
1 € 4,6686 1 USD 4,0026sâmbătă 23 iun 2018

Primul graffiti a fost facut de Dumitrescu-Iordache din Sarmalele reci" PedeapsaStreet Art in Dristor-Salajan-Bucuresti

de Gasca Haute Culture Marţi, 12 septembrie 2017, 16:21
- a A+
Imagine
Cucereste un nou teritoriu Street Art, Dristor-Salajan, cu Haute Culture. E zona lui Lupes 17. A "Sarmalelor reci" si "La Familia". Baietii stau in zona asta, un "Eldorado", un bazar nesfarsit. In zona lui Lupes, l-am prins pe Florin Dumitrescu. Omul de la Sarmalele Reci ne-a spus ca el si Iordache au facut primul graffiti din cartier, pe vremea cand erau liceeni. Pedeapsa, n-a lipsit.Sa-ncepem cu Florin Dumitrescu, nu? 

Imagine“Îl stii pe Mihai Iordache, saxofonistul, nu?

Imagine
 

Textier fiind am facut cu el cantecele Sarmalele Reci, Tara te vrea prost,

 

Violeta duce… da, galeata, hai ca se stiu melodiile.

  

Si Sprit de vara se stie, care e mai recent.

 

Bine, astea-s chestii din anii 90-2000, eu o sa zic una din anii 1980. Mihai si cu mine eram colegi la MF3 (Liceul Cuza de azi). Ceausism, rigoare, uniforme, matricola, tunsoare, etc. Cine vrea sa vada cum era, sa se uite la seria Liceeni (s-a filmat in liceul nostru!) si o sa inteleaga mood-ul.

  

La ora de Lucru Manual, o parte din clasa noastra a primit pulverizatoare ca sa vopseasca niste cosuri de gunoi. Mihai si cu mine am vopsit repede cosurile si ne-am stropit pe haine si pe ochelari cu maroniu industrial. 

Dupa care, ne-am luat la duel cu pulverizatoarele, fiindca aveau tragaci, ni se pareau ca erau pistoale SF. In preajma era zidul atelierului. Calcan alb. 

Mihai a pus pe zid primul graffiti din zona.
Fervoare si siguranta de maestru: un soare, un melc, o testoasa. Ideograme simple. Eu am trasat ceea ce se voia un curcubeu. N-avem poze, dar e destula memoria a doua generatii de liceeni care ne-au admirat muralul.  

A fost scandal urias. Am fost pedepsiti. Oare fresca a generat un sentiment de fronda – sau barem de amuzament – in randul liceenilor de atunci? S-a transmis ceva oare, prin aerul cartierului, peste mode si timp, catre generatia grafferilor de astazi? Cine poate spune cu siguranta? Noi am fost “cenzurati” cu Vinarom de exterior.” 

Florin-Iordache sunt “clasici in viata". Sa vedem in ce lume locuiesc ei astazi. 

Cum e Dristor-Salajan?

Vrei aur sau becuri, de toate gasesti. Pe ziduri, bazarul vietii noastre. Obiecte & stari & cuvinte pe care grafferii au curajul sa le puna pe pereti. 
Cu ce se poate incepe? Incepem de la sala de jocuri “Eldorado”. E Dristor. Fata de la intrare da scroll pe telefon. Scara blocului din apropiere e improscata de mesaje ale grafferilor. In spatele blocului e mesajul: “Lol”. 


Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
O inima grasa pe o grinda, intr-un gang. Litere aruncate drept la tinta, in graba.
Vine un monstrulet pe o statie electrica. In desen, monstrul care seamana cu PACMan inghite omuletul stilizat. Graffuri care vorbesc despre natura umana. Imagine
Imagine
Imagine


Pe bulevardul Camil Ressu, in Titan, apar second-hand-urile & magazinele cu produse de infrumusetare. Nu-s graffiti-uri, doar obsesie pentru dieta. 


Imagine
ImagineVine apoi dinozaurul. Verde. Infricosator & gentil, asa cum erau dinozaurii cand inca nu existau oameni pe pamant.

Imagine
Imagine


Fuziune intre culturi. Tag-uri pe un magazin unde gasesti articole feng-shui. Un manechin fara capatana e postat la intrare. 


ImagineSi mergem mai departe. “Macar o data pe luna, sa ducem o viata buna”. 

Formatia? La Familia. Daca am inceput cu Sarmalele reci sa fuzionam cu baietii hip-hop.  

Aici pazeste “Lupes”, un lup cu bagheta.  

Imagine
 

La Familia – Foame de bani, cenzurat: 

 

La Famila feat Dana M.: Tupeu de borfas: 

 Azi, in 2017, tupeu? Baietii care si plimba cainile in cartier. Imbracati la blugi 3 / 4, cu ochelari scumpi, cu desene tribale pe tricepsi. “Lupes 2017” le spune boyuletzi, nu mai sunt baietii ca-n Sarmale, nici baietasii, ca-n La Familia.

 
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine


CLICK SI VEZI EXPERIENTA STREET ART - HAUTE CULTURE

IX RAHOVA curajosilor

VIII Berceni-Tineretului 

VII Rosetti-Verona-Piata Romana

VI TEI

V COTROCENI

EPISODUL al IV-lea Zona Porcului-turbo

Episodul al III-lea Street Art Sala Palatului

Episodul al II-lea Street Art in zona interlopa

Primul episod Street Art Carasul Story

Vrei si tu sa vii cu gasca in experientele Haute Culture, inclusiv Graffiti-Bucuresti? Da un semn si te luam cu noi. Este jurnalism, reportaj, este creative writing. Toate gratuite.  Da like pe Facebook  si email la eugen.istodor@hotnews.ro si intri in gasca.


1461 de afisari


Niciun comentariu
comenteaza