UPDATE: Guvernul a discutat modificari la legea evaziunii fiscale: cei care fac evaziune sub 50.000 de lei si platesc prejudiciul integral pana la primul termen al procesului scapa de dosar penal - Hotnews Mobile
1 € 4,7798 1 USD 4,3101marţi 28 ian 2020
Articol actualizat

UPDATE: Guvernul a discutat modificari la legea evaziunii fiscale: cei care fac evaziune sub 50.000 de lei si platesc prejudiciul integral pana la primul termen al procesului scapa de dosar penal

de C.P. Miercuri, 23 noiembrie 2016, 9:02
- a A+
Guvernul a discuta in sedinta de astazi, in prima lectura, un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale , potrivit informatiilor HotNews.ro, confirmate de ministrul Anca Dragu la finalul sedintei de guvern. Un draft al proiectului de OUG, obtinut de HotNews.ro, arata ca una dintre prevederi era ca daca un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapte de evaziune fiscala, ANAF e obligat sa renunte la plangerea penala. Ministrul Dragu a spus insa ca guvernul nu a discutat o astfel de prevedere.Anca Dragu a mai spus ca o prevedere a proiectului arata ca cei care fac evaziune sub 50.000 de lei si platesc prejudiciul integral pana la primul termen al procesului scapa de dosar penal. "Daca pana la primul termen persoana care este acuzata de evaziune fiscala de pana la 50.000 de lei plateste suma cu toate penalitatile, o singura data, practic dosarul se inchide", a declarat Dragu. Pentru cei care fac evaziune de peste pragul de 50.000 de lei se aplica prevederile Codului Penal, a spus ministrul, intrebata daca exista prevederi in proiectul de act normativ prin care marii evazionisti ar putea fi iertati de raspunderea penala in cazul in care ar plati integral prejudiciile.

UPDATE 9.35: Citeste un draft al proiectului de OUG, realizat de Ministerul Finantelor, obtinut de HotNews.ro. Precizam ca e posibil ca in textul final sa apara modificari. Proiectul are doua mari prevederi. Prima e instituirea unui prag de 20.000 de euro al prejudiciului - sub aceasta suma evaziunea fiscala nu mai e considerata infractiune. A doua prevedere are un impact mult mai mare: daca un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapte de evaziune fiscala, ANAF e obligat sa renunte la plangerea penala.

Proiectul de ordonanta nu a fost pus in dezbatere publica pana la ora publicarii articolului. Imediat ce va fi pus in dezbatere, vom reveni cu amanunte.

Astfel, ordonanta de urgenta ar putea elimina obligativitatea ca ANAF sa faca plangere penala pentru orice suspiciune de evaziune fiscala, indiferent de marimea evaziunii. Scopul modificarii ar fi ca in cazurile de mica evaziune sa nu mai existe plangeri penale, astfel incat instantele sa fie degrevate de mii de dosare, iar eforturile autoritatilor sa fie indreptate spre recuperarea prejudiciilor. Ramane de vazut care vor fi pragurile impuse de noua legislatie si cum va fi definita mica evaziune.

UPDATE 9.35: Iata cum arata un draft al proiectului de OUG. Precizam ca e posibil ca in textul final sa apara modificari:

Legea nr. 241/2005
pentru prevenirea si combaterea evaziuniifiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit. h), cu urmatorul cuprins:
¬h) prejudiciu¬suma impozitelor, taxelor, contributiilorsi a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.¬
2. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9ᅡ,cu urmatorul cuprins:
¬Art. 9ᅡ
(1) Faptele prevazute la art. 8 si 9, sunt considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, in echivalentul monedei nationale la data emiterii actului constatator.
(2) Pentru infractiunile prevazute la art.8 si 9, actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a organului fiscal. Organul fiscal retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor.¬


Context:

Presedintele Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, spunea pe 18 octombrie ca "suntem in proces sa modificam, suntem in dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum si celelalte divizii ale Parchetului din Romania sa facem in asa fel incat legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni. Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok" (sursa: Capital ).

¬Este in interesul nostru si al contribuabilului care face obiectul acelei plangeri penale sa se lamureasca repede ca sa poata sa isi continue activitatea, sa incasam sumele la care ne gandim si sa se aplice sanctiunile asa cum decide instanta de judecata. Suntem in proces de modificare a legii evaziunii fiscale si a altor proceduri care sa rezulte intr-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid si care sa urmareasca banii, nu hartiile. Ne gandim din perspectiva statului cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanta si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se intample, suntem in faze inaintate ale procesului si obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani", a mai spus seful Fiscului.

Si ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat saptamana trecuta ca "sunt cateva modificari la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare" (sursa ).


23350 de afisari


O prostie
CezarN [utilizator], Miercuri, 23 noiembrie 2016, 9:58
+11/27
Prevederea ca ANAF nu mai face plangere penala daca evazionistul plateste integral prejudiciul.

Asta nu face decat sa-i stimuleze pe TOTI agentii economici si pe administratorii/patronii lor sa INCERCE sa insele statul. Ce au de pierdut? In cel mai rau caz platesc statului ceea ce oricum ar fi trebuit sa plateasca, insa, daca le reuseste smenul, s-au ales cu banii.

In sens invers, asta ar insemna ca statul, de exemplu, sa nu mai plateasca pensiile deloc(macar sa incerce lucrul acesta), si, in caz ca pensionarul cere explicit pensia, atunci statul i-o da(fara nicio penalizare, fara nicio pedeapsa). Dar daca nu, asta este, statul ramane cu banii.
Corect pana la Dumnezeu si inapoi
Marius_23 [utilizator], Miercuri, 23 noiembrie 2016, 10:10
+11/19
Am lucrat corect dar am depasit intr-un an plafonul de 35.000 de euro si am trecut la plata TVA . Am avut marfa pe stoc de cateva zeci de mii de lei pe care a trebuit sa mai platesc odata TVA desi am platit taxa la achizitia produselor .
Am fost local, am facut sesizare la "centru", nimeni nimic, e lege si gata . Pai cum lege domnule sa platesti de doua ori aceasi taxa pe aceasi marfa ?
Am crezut ca daca esti corect si statul te apara de abuzuri si functionarii iti acorda respect . Imi pare rau ca nu mi-am pus deoparte banii platiti la stat in cei peste 15 ani de cand lucrez .
M-am lecuit de corectitudine in relatia cu statul .
inca 76 de comentarii comenteaza
Cookie Settings