Sari direct la conținut

Incepe marele cutremur printre feudalii din sanatate: Ministerul Sanatatii liberalizeaza accesul la functiile de conducere din spitale

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

„Feudalii” care conduc cele mai multe dintre spitalele clinice, dar si sectiile acestor spitale sunt tinta unei ordonante de urgenta initiata de Ministerul Sanatatii si discutata astazi in sedinta de Guvern. Odata adoptata, ordonanta va liberaliza accesul la functiile de conducere din spitale, cele mai multe ocupate acum de atot-puternici profesori universitari care sunt concomitent manageri, chirurgi, sefi de catedre didactice, proprietari de clinici particulare, lideri de organizatii profesionale. Daca va fi adoptata, Ordonanta va produce cea mai profunda schimbare din ultimele decenii in sistemul medical, fiind asteptate riposte dure din partea celor vizati si a aliatilor lor politici si mediatici.

Guvernul discuta in sedinta de astazi proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifica Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit unui comunicat al Executivului. Proiectul a fost anuntat de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, inca din 13 octombrie.

UPDATE 15.38: Guvernul a adoptat OUG, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Cele mai importante prevederi ale OUG aduc schimbari majore in procedurile de selectie a sefilor de spitale, cei numiti „feudali” sau „Dumnezei” ai spitalelor. Gratie cumulului de functii, acesti manageri de spitale au intrat de-a lungul timpului intr-o simbioza perfecta cu politicieni, reprezentanti ai companiilor farma, dar si multi ziaristi. Cum si-au consolidat feudalii pozitiile? Prin inchiderea sistemului de acces in functii de conducere, modificind regulile – cu ajutorul politicienilor – astfel incat doar membrii unui cerc restrans de profesionisti pot accede la varful sistemului spitalicesc. Pentru a ajunge la aceasta restrangere a „pietei”, feudalii s-au folosit de pozitia lor pentru a atribui contracte oneroase catre clientela de partid, dar si pentru a-si oferi serviciile de chirurgi catre politicieni, lideri de opinie si familiile lor, care le-au ramas astfel indatorati.

De ce e importanta liberalizarea accesului la functii de conducere in spitalele publice? Pentru ca in acest moment exista o piata complet opaca, in care selectia e facuta de o mana de oameni care se rotesc pe functii, spre disperarea tinerilor profesionisti care trebuie sa intre in gratiile profesorilor pentru a uca pe scara ierarhica. Imposibilitatea de a urca in ierarhie fara compromisuri majore facute cu „feudalii” reprezinta una dintre cauzele principale ale exodului medicilor performanti in strainatate, acolo unde sistemele de promovare sunt mult mai flexibile si mai transparente.

Citeste si:

Important de spus ca noile reguli nu se aplica managerilor actuali, care isi vor duce mandatul pana la final potrivit actualei legislatii. Multi dintre managerii de spitale sunt insa la final de mandat, astfel incat anul viitor am putea avea primele concursuri organizate dupa noile reguli. E de urmarit si modul in care viitorul Parlament va trata aceasta OUG: va incerca sau nu sa „indulceasca” sau chiar sa elimine prevederile cele mai dure, la presiunea managerilor care se tem de concurenta pe post?

Ce schimba Ordonanta de Urgenta? Iata cele mai importante modificari:

* Abroga alineatul 3 al Art. 178. Astfel, elimina restrictii nejustificate pentru participarea la concursul de manager de spital, mai precis elimina restrictia conform careia managerul unui spital clinic trebuie sa fie cadru universitar sau medic primar.

Aceasta restrictie avea darul de a pastra dominatia absoluta a Universitatilor de Medicina asupra spitalelor clinice (marile spitale din toata tara). Este o restrictie nemaintalnita in Europa, unde managementul spitalicesc nu e conditionat de calitatea de cadru universitar, ci de abilitatile manageriale in domeniul spitalicesc.

In 13 octombrie, Vlad Voiculescu anunta aceasta schimbare intr-o dezbatere publica in care spunea ca „daca luam oricare dintre spitalele clinice din Bucuresti, daca vrem sa aducem un manager de la AKH sau managerul de la spitalul John Hopkins din SUA, acel manager nu ar putea sa lucreze in Romania pentru ca nu este cadru universitar” (sursa).

* Ordonanta pune ordine in activitatea managerului de spital. Acesta va fi obligat sa asigure continuitatea activitatii de management intre orele 8.00 si 16.00, iar exercitarea oricarei activitati medicale (operatii, consult etc), didactice (predare la cursuri etc), de cercetare stiintifica si de creatie literar artistica poate fi exercitata doar in afara acestui interval. Cu alte cuvinte, managerul trebuie sa-si dedice actului managerial strict un interval consistent al zilei de lucru; cine vrea sa opereze si sa predea, pe langa activitatea de manager, nu are decat sa o faca dupa ora 16.00.

* Modifica Articolul 118 si Articolul 178, definind mai clar conflictele de interese. Astfel, rudele pana la gradul 4 ale managerului de spital nu vor avea voie sa detina actiuni la firme sau alte organizatii care au legaturi patrimoniale cu spitalul sau serviciul de ambulanta;

* De asemenea, va fi interzisa desfasurarea activitatii didactice sau de cercetare stiintifica finantata de furnizori ai spitalului, precum si exercitarea functiei de membru in organele de conducere, administrare si control in societati comerciale.

* O alta prevedere cu potential mare de revolta este depolitizarea managementului spitalelor: pentru managerii de spitale va fi interzisa exercitarea functiei de membru in organele de conducere, administrare si control ale unui partid politic.

* Ordonanta ia in calcul si combaterea nepotismului: rudele pana la gradul 4 ale managerului serviciului de ambulanta nu vor putea detine functii de conducere in acelasi spital sau serviciu de ambulanta.

* Eliminarea arbitrariului in procesul de selectare a managerilor. Ordonanta prevede ca orice functie de conducere in sectorul public (sef de sectie, sef de laborator, sef de serviciu medical) se ocupa prin concurs. In clinicile universitare, cei care vor ocupa aceste functii trebuie sa fie cadre didactice universitare.

* O alta schimbare priveste directorii medicali din spitalele publice. OUG liberalizeaza accesul si la aceasta functie, singura conditie fiind ca acesta „trebuie să fie cel puţin medic specialist având o vechime de minim 5 ani în specialitatea respectivă”. In actuala lege, postul de director medical putea fi ocupat doar de o persoana care era „cadru didactic universitar medical”.

* O prevedere extrem de importanta slabeste autoritatea universitatilor de medicina asupra procesului de selectie a sefilor de sectii, sefilor de laborator si sefilor de serviciu medical. OUG-ul prevede ca aceste functii pot fi ocupate de un cadru universitar medical prin concurs, in timp ce vechile prevederi stipulau ca posturile puteau fi ocupate doar de un cadru didactic „recomandat de senatul” universitatii, cu aprobarea managerului si cu avizul consiliului de administratie al spitalului.

ARHIVĂ COMENTARII
un domn • 2016-11-16 09:45:06
sunt Castele ce trebuie cucerite de Oameni Normali !
1 47
AdiSto • 2016-11-16 09:51:09
cat de "răi e tehnocratii". Ce-a fost pana acum pe capul lor de la Dragnea & Co., dar ce-o sa fie de azi inainte. Cum o sa planga Dragnea de sanatatea boborului muncitor. Cum o sa bage el repede o lege in parlament (da, cu p mic) sa mai taie ceva. Sau sa dea ceva. Cum o sa le explodeze venele de indignare la RTV, A3 si restul.
3 57
Stefan Michiu • 2016-11-16 11:26:08
Si, cu permisiunea dumneavoastra, inca ceva:"n-au facut, domle, nimic tehnocratii astia"!De pe acum imi vine sa vomit ce voi auzi la posturile mafiotilor-adica aproape la toate!
2 28
Leul in iarna • 2016-11-16 13:07:42
și la televiziunea publică pe care suntem siliți cu toții să o plătim ca să auzim în prime time comentariile Elenei Udrea, ale lui Sebastian Ghiță, ale lui Bolcaș și alții ca ei...
5 13
2016-11-16 12:08:08
1 27
tudorLeo • 2016-11-16 09:52:25
Cu totii ne-am saturat de marionetele aflate acum la conducere: fie sunt incompetenti, fie reprezinta intereresele unor grupuri. Ce m-a nedumerit pe mine tot timpul: categoric exista in sistemul medical oameni onesti, de ce nu lupta cu cei corupti? Prea multi oameni integri aleg sa inchida ochii zilnic...Se pare ca o parte din rectorii 'importanti' si total manjiti pe mainile lor delicate deja sunt putin inflamati la poponet, probabil au primit cateva telefoane de la acoliti (ajutor tovarasi ca nu mai putem fura). Bravo guvernului Ciolos, afara cu cangrenele din sistem!
1 37
Crioan • 2016-11-16 09:52:46
16 7
un domn • 2016-11-16 10:12:20
care NU va mai avea majoritate P$D+penele+pemepe+emanatii FSN, motiv pentru care nu e tarziu...e tocmai bine INTRAM IN NORMALITATE !
1 21
Crioan • 2016-11-16 11:28:15
2 5
un domn • 2016-11-16 12:34:30
pe Lehamite de P$D+penele+pemepe+emanatiile FSN, aceasta Lehamite este O Stare Generalizata in Romania + sunt optimist ca USR va castiga 55 % din Parlament; da, bulgaroii cefe late si "fratzii" moldoveni au by default sentimente Puternice pentru URSS, in Romania URSS este pe Lista Neagra a preferintelor, ma rog..90 %, diferenta niste popi deocheati de Dughin si PRU + ala Munteanu...Istoria Ne Obliga sa ne despaduchem de metehne Sovietice !, eu Cred in asta !
1 7
Anonymous Coward • 2016-11-17 11:04:13
Evident, si io m-as bucura sa nu mai aibe PSD & Co. majoritate in parlament. Da' frica mi-e ca n-o sa se intample. Pe ce ma bazez io cand zic asta: dintre cei care la o adica ar vota impotriva PSD & Co. majoritatea sunt lenesi cand vine vorba de mers la vot - chestie dovedita experimental de multele alegeri din '89 pana acuma. O mare parte din populatia Romaniei e foarte slab educata - ca urmare a politicii de distrugere sistematica a invatamantului prin subfinantare, neglijare a abandonului scolar, de politizare a managementului scolilor, de tolerare si chiar promovare a imposturii. Dintre astia, nu doar ca majoritatea vor vota cu PSD sau cu unii dintre aliatii lor, convinsi ca fac ceva bun, dar in plus, votand pe baze emotionale, nu rationale, vor fi mai motivati sa mearga la vot decat cei care la o adica ar vota rational impotriva PSD. Daca le iese celor din opozitie o mobilizare nemaivazuta la vot, avand in vedere si faptul ca guvernul Ciolos cel putin din ce se vede pana acuma va asigura conditii bune de vot in strainatate, poate-poate. Da' inca nu m-as hazarda sa consider sigur ca PSD va pierde parlamentul - aia ar fi moartea lor politica, inca patru ani cu DNA pe cap, cu un parlament cat de cat mai curat, cu continuitate la guvernare ar insemna ca urmatoarele alegeri legislative ii vor gasi cu majoritatea conducatorilor in puscarii si lipsiti de drepturi cetatenesti (ca de exemplu dreptul de a candida pentru parlament).
1 0
un domn • 2016-11-17 21:28:06
e necesar sa treaca P$D in ilegalitate, iar penele sa Dispara, e fratele mic, mai mic al P$D !
0 1
igorashu • 2016-11-16 13:02:45
MAI nu mai e condus de Oprea sau de PSD.
0 2
Calin_file_de_dosar • 2016-11-16 10:08:05
Daca trece in forma descrisă ("va fi interzisa desfasurarea activitatii didactice sau de cercetare stiintifica finantata de furnizori ai spitalului") nu se vor mai putea face niciun fel de studii clinice in România! O aberație! In plus, niciunul din simpozioanele/congresele sponsorizate cu un leu macar de farma sau firme de aparatura medicală nu vor mai putea avea/acorda puncte CME..
27 1
safalax • 2016-11-16 10:27:04
se refera la managerul (managementul) spitalului. in articol sunt copiate "spicuiri" din ordonanta. eu as face legatura cu ce scrie mai sus (conflict de interese)
0 15
mikeyu • 2016-11-16 10:35:35
- daca tu chiar nu intelegi un text pe care-l citesti - daca esti rau intentionat si trunchezi informatii pentru, eu stiu, ruble? - daca nu cumva comentezi ceva ce ai citit doar printre randuri. In toate cazurile de mai sus... ia un minus. Si informatia completa, pentru cei interesati: restrictia se refera doar la managerul de spital. Poate face orice in timpul sau liber - predare, operatii, cercetare, dar nu intre orele 8 - 16, cat e programul de lucru.
0 17
DrDorel • 2016-11-16 10:17:33
E un inceput bun sa vedem cum se continua peste ani. Doar ca a fost data o ordonanta de urgenta nu inseamna automat ca se si schimba instant conducerea unui spital. Cred ca un manager de spital ar trebui sa aiba un audit financiar in fiecare an, sa exista o comisie specializata in cadrul ministerului sanatatii care sa se ocupe cu asa ceva. Voi ce credeti ar fi o solutie buna?
1 16
carmen i • 2016-11-16 10:19:21
Voi nu pricepeti ca marea problema nu e legea in sine, ci aplicarea ei? In forma ei actuala, legea 95/2006 era suficienta sa decapiteze 90% din conducerea spitalelor, daca ar fi fost aplicata. Veriga slaba este chiar ministrul sanatatii, care are toate parghiile in mana dar refuza sa aplice legile existente. Si da, pot sa va dovedesc asta, daca ati fi dispusi sa scrieti un articol. Degeaba introduci conflictul de interese pana la gradul 4 de rudenie daca tu nu aplici legea nici macar atunci cand managerul in persoana lucreaza la o firma care face afaceri cu spitalul. In privinta concursului de manager, ce sa mai vorbesc: conteaza cine va organiza aceste concursuri. Daca mangerul are pile chiar in comisia de concurs, atunci e clar cine va castiga. Am trimis la minister o petitie in care aratam ca s-a ajuns ca subalternii managerului sa formeze comisia de concurs. Si? Bineinteles, nu s-a luat nici o masura. Asa ca inca o modificare a legii 95 nu va shimba cu nimic lucrurile.
6 11
ty • 2016-11-16 19:16:13
Legea privind reforma în domeniul sănătății a fost modificata de 114 ori. Este legea cu cele mai multe modificari. Toate aceste modificari au adus ceva bun in sistem? Nu. Sănătăţii i-au fost rezervate în 2016 sapte miliarde de euro.(in 2010 au fost 4.7) Se vede treaba asta? Nu. Si acest sistem trebuie restructurat. Va avea cineva curajul sa faca treaba asta. Ultima incercare a dus la caderea unui guvern. O vom lalai in continuare cu mariri de salarii si cresteri de bugete dar beneficiarii acestui sistem nu se vor alege cu nimic bun.
0 2
Lia • 2016-11-16 10:19:55
Puneti in functii oameni harnici, onesti si inteligenti. Sa vedem si noi odata in viata asta scurta curatenie in spitale!
2 16
xanti • 2016-11-16 10:23:56
De fapt schimbarea nu trebuie sa o faca DNA trebuie sa o facem noi dar cum daca cum sa o facem cu tineri care nu voteaza ,populatie care voteaza aceleasi partide,diaspora care nu participa la vot decat cand miza e uriasa (nu va faceti iluzii acum nu e,pentru ei parlamentarele conteaza mai putin,se mobilizeaza doar la presedentie). Uitati-va pe sondaje si inainte sa spuneti ca sunt manipulate revedeti pe cele de la alegerile locale unde PSD a castigat masiv chiar daca s-a spus la fel ca sunt masluite. Nu domnule ,sondajele aratata ca PSD este pe primul loc cu 38-40% ,toate voturile pentru USR sunt luate de la PNL deci nu se schimba nimic decat se rotesc niste cifre ,ALDE ,PMP,UDMR posibil sa faca pragul electoral si atunci s-a terminat jocul.
2 7
Crioan • 2016-11-16 11:32:41
1 5
Mediteranean • 2016-11-16 12:14:15
diaspora care nu participa la vot decat cand miza e uriasa (nu va faceti iluzii acum nu e,pentru ei parlamentarele conteaza mai putin,se mobilizeaza doar la presedentie). Diaspora trimite in parlament 4 deputati si doi senatori. Asta indiferent daca merg la vot in diaspora 200.000 de romani sau 3.000.000 de romani. Tot atatia parlamentari vor fi din partea lor. Atunci de ce s-ar mobiliza atat de mult? La prezidentiale multi fac eforturi mari ca sa voteze. Se aduna mai multi, se urca intr-o masina , merg zeci sau sute de kilometri la vreo sectie de votare, stau la cozi ca sa voteze. Acolo stiu ca orice vot al lor conteaza. Dar la parlamentare nu mai e asa. Parerea mea este ca ar trebui facut un sistem prin care numarul de parlamentari trimisi de diaspora in Parlament sa depinda de numarul de oameni care voteaza in diaspora. Si participarea la votul dintr-un an sa determine numarul de parlamentari pentru urmatoarea tura de alegeri. Daca voteaza multi, sa creasca numarul de locuri. Daca voteaza mai putini, la urmatoarele alegeri sa scada numarul de locuri. Si tot asa. In acest fel si cei din diaspora s-ar simti luati in seama, si ar fi interesati sa participe la vot cat mai multi.
0 5
Ochii_pe_voi • 2016-11-16 10:33:27
Vor fi preferati tot clientii de partide. Căștigatorul unui cocnurs depinde de cine face parte din comisie si cine l-a numit. O ordonanta normala as spune, dar care va fi aplicata ca la noi - adica in favoarea mafiilor care conduc. ROMANIA E O TARA ATIT DE CORUPTA incit nu poate reveni la normal. O TARA anexata de neo-comunisti si neo-securisti sau de progeniturile lor. O TARA FURATA DE 30 de ani !
10 9
Mediteranean • 2016-11-17 08:56:49
Ei, România e furată doar de 27 de ani. Deocamdată.
0 0
Toni_Romania • 2016-11-16 10:40:11
in marele spitale: medic rezident = leafa femeii de serviciu medic primar specialist: leafa cca 3500-3800 manager spital: de la 8000 lei net in sus. asa ceva............
1 7
2016-11-16 10:57:42
0 8
NSI • 2016-11-16 11:03:45
1. Fara o regandire de ansamblu a medicinei romanesti (o noua lege a sanatatii) aceste masuri punctuale nu vor avea efectul "cutremurator" pe care il anuntati. 2. Si acum exista economisti directori de spitale - cel putin in Iasi, IRO si Spiridon au manageri economisti neuniversitari. 3. Faptul ca nu este membru de partid nu il impiedica sa aiba relatii cu oameni de partide. 4. Faptul ca nu are rude cu actiuni in companii/distribuitori pharma nu il impiedica sa aiba relatii cu diversi alti oameni din aceste domenii. 5. Faptul ca se ocupa 100% din timpul lor de pe contractul de munca activitatii de management nu inseamna nicidecum ca vor fi mai cinstiti in contractarea creditelor. OUG prezenta este buna, dar trebuie mers mult mai in profunzime, la gandirea sistemului - repet, o noua lege a sanatatii este obligatorie - pentru a putea rezolva aceste probleme si a nu mai avea vulnerabilitati ce tin de fortele politice aflate temporar la putere (oricand aceasta OUG poate fi intoarsa la fel de repede cum a venit).
0 12
Eu • 2016-11-16 11:33:06
Si as interzice tot ce inseamna "sponsorizare" a deplasarilor, cazarilor in hoteluri, mese si distractie, asa cum sunt acestea oferite in ziua de azi de companiile de medicamente. Practic vorbim de o mita. Vrei sa mergi la o conferinta in calitate de medic. Perfect, platesti. Vrei sa dormi in hoteluri de 4-5 stele, perfect, platesti din buzunarul tau. Companiile farma sponsorizeaza acum toate aceste deplasari, cazari, mese, nu doar pentru medici ci si pentru inca un insotitor al medicului. Daca nici situatia asta nu intra in categoria conflict de interese.........sau practica ilegala de concurenta...... Nu e greu sa ne uitam la tarile care iau in serios astfel de practici, si sa vedem ca nu doar le-au interzis, dar daca te prind ca faci asa ceva, poti ajunge linistit la inchisoare.
1 9
Crioan • 2016-11-16 13:55:41
1 1
TmG • 2016-11-16 11:35:11
Oamenii lui Soros vor sa puna mana si pe spitalele romanesti! PSD-ul este singurl jeg, aaa pardon partid care lupta pentru sistemul de sanatate romanesc.
6 4
BalaFlorin • 2016-11-16 11:39:13
ma indoiesc de corectitudinea si functionalitatea celor enuntate. ma pregatesc pentru si mai rau in sistem.... orice schimbare a facut mai mult rau decat bine. vom vedea.....
7 2
Lena25 • 2016-11-16 12:37:56
Sper ca in curand sa fie modificat acest aspect si in alte domenii stapanite fara scrupule de familii cu nume notorii. In mediul artistic, de exemplu, directorii de muzee sau de teatre detin functii universitare, cumuleaza nenumărate alte activitati in institutii publice si nu lasa loc nimanui din afara (exceptand, fireste, rudele si apropiatii).
0 3
CapitanulPanait • 2016-11-16 13:12:47
Spitalele, ca si orice institutie de stat au fost vacute bune de muls. Reteta foarte simpla: conducere politica, comenzi date la prietenii de partid, acestia dau paraindaratul la medici - nu neaparat bani, pot fi ''sponsorizari pentru congrese, publicari de carti etc''. Si in acest orice spital din RO consuma bani mai mult decat un spital particular. Exista un caz unic in Romania al unui manager de unitate sanitara care a fost cinstit si corect: Dumitru Tudor. Fost politist judiciar ajuns prin concurs manager la spitalul din Vanju Mare. Si surpriza: cat a fost manager 2009-2011 a trecut spitalul de pe pierderi pe profit 700.000 Lei (adica vreu 175.000 €). Rasplata statului: spitalul a fost inchis !! Cauza inchiderii: oficial cauze economice. In realitate a lovit in interesele de partid intrucat a inchis robinetul achizitiilor cu dedicatie la preturi exagerate. Puteti citi mai multe aici: http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/cum-reusit-detectiv-particular-aduca-profit-spital-stat-romania-1_53709e3e0d133766a894987c/index.html
0 2
nyuz • 2016-11-16 14:39:40
in campanie in schimb ordonantele de guv sunt "excelente" caci vin de la guv meu si deschid larg portile rechinilor clientelari
4 1
deval • 2016-11-16 16:50:33
natarau ?
0 1
Matei • 2016-11-16 16:14:27
Vreti medicina performanta in Romania? Incepeti cu baza: preventia realizata de catre medicul de familie. Nu de catre ziare si site-uri obscure. Cetatenii si statele i-au ascultat pe Pasteur si Lister si asa, cu apa si sapun, au fost salvate si inca mai sunt salvate milioane de vieti. Mizeria, alcoolismul, bolile profesionale si cele transmisibile pot fi mult diminuate prin implicarea medicului de familie. Trebuie doar sa i se dea puterea sa o faca, inclusiv sa aplice sanctiuni. Apoi reinfiintati policlinicile din orase, veriga lipsa intre spital si medicul de familie. Specialistii de acolo vor degreva spitalele de aglomeratia din UPU si camera de garda. Spitalele? Trebuie reconstruite, regandite circuitele, inzecite spatiile functionale, astfel incat sa fim pregatiti si pentru medicina si pacientii anilor 2030 care vor fi mult mai pretentiosi comparativ cu cei de azi. Cu ce bani? La subscriptie publica s-a gandit cineva? Daca pentru Cumintenia Pamantului s-au donat cateva milioane de euro, sunt convins ca ideea unui spital multifunctional si public va avea mult mai mare priza. Daca nu incerci nu vei stii niciodata daca o idee este sau nu functionala. Plata asistentilor si medicilor trebuie regandita. Sa dispara aceasta aberatie cu "medicul functionar public". Case de Asigurari cu oferte concurentiale, tarife per procedura aduse la zi, procent important din incasari in buzunarul cadrului medical. Asa se rezolva problema. Cine are clientela are si bani, cine nu, trebuie sa se dezvolte pentru a supravietui. Cu siguranta ca medicii vor accepta provocarea. Cine sa conduca spitalele? (tema zilei): De ce exista specialitatea management sanitar? Cati dintre medicii absolventi ai acestei specialitati atestata prin examen de rezidentiat conduc azi spitale? Nu-mi vine in minte niciunul.
0 1
EatMyShorts • 2016-11-17 10:35:54
Baza.Bun.Pana la medicina de performanta trebuie facute cateva chestii.Cica inainte sa mergi trebuie sa inveti sa te tarasti.Trebuie facut ceva cu satele.Nu toate,evident.Dar cine nu s-a gandit macar o data sa arunce niste fosfor alb si napalm peste toata zona rurala din Vaslui dupa ce a vazut stirile de la ora 5 sa arunce prima piatra.Marea majoritate a satelor sa fim seriosi sunt cea mai inepuizabila si brutala sursa de rautate prostie lene alcoolism primitivism.Toate animalele astea trebuie dresate sa se spele pe maini cu apa si sapun dupa ce se pisa/caca.Si sa isi dreseze si copiii sa faca acelasi lucru.De aici pornesti medicina de performanta.De la sapun,piatra de baza a civilizatiei.Si dupa ce ii scoti din stadiul asta de etapa de epoca de piatra la care nici parti din Africa nu mai sunt treci la alte chestii mai hardcore gen prezervative sau anticonceptionale.2.Daca in paralel cu educatia sanitara sunt zburati toti carnatii si porcalaii de la primariile acestor sate(da,astia marii afaceristi care sug de la toate partidele) impreuna cu toti asociatii lor,mama,fratele,bunica porcul catelul si e distrus complet circuitul asta mafiot primar-popa-doctor-politai,vechi de o mie de ani lucrurile vor incepe sa se schimbe.
0 0
deval • 2016-11-16 16:46:20
dar fara cunostinte temeinice e deschisa calea catre arbitrar, comanda politica si coruptie prin definitie !!
0 1
Brebenel • 2016-11-16 21:46:18
Inainte credeam ca Game of Thrones e cel mai tare serial la capitolul intrigi politica jocuri de culise si strategie.Dar m-am inselat.Ce se intampla in Romania e de o mie de ori mai bun.Urmaresc de un an tot jocul asta miscare cu miscare.Dragnea and company,toti tractoristii astia habar n-au ce se intampla.Sunt depasiti rau,N-au ce cauta la nivelul asta,pur si simplu sunt spulberati centimentru cu centimetru.Imi place ca nu sunt atacati ei direct,sunt atacate venele si arterele hidrei,toate sursele lor de putere,toate mijloacele care ii tin in viata.Si ce bine-mi pare ca a inceput si in sanatate,Sa vezi acum mizerie si sobolani cand se da presul la o parte *grabs popcorn*
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro