Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu: Angajamentul ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei prin intermediul sistemului antiracheta contra unui atac efectiv - Hotnews Mobile
1 € 4,7798 1 USD 4,3348marţi 28 ian 2020

Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu: Angajamentul ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei prin intermediul sistemului antiracheta contra unui atac efectiv

de Ionut Baias Miercuri, 14 septembrie 2011, 1:25
- a A+
 • Textul consacra garantii ample de securitate pentru Romania, in contextul oferit de NATO si Tratatul sau fondator din 1949, respectiv in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresa a angajamentului ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei, prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv.


 • Textul confirma angajamentul celor doua parti de a participa la sistemul de aparare antiracheta dezvoltat in cadrul NATO. Sunt mentionate principiile pe care le-a promovat constant Romania in cadrul NATO in relatie cu apararea antiracheta: solidaritatea, principiul indivizibilitatii securitatii , precum si faptul ca sistemul NATO antiracheta acopera intregul teritoriu al Aliantei (spre deosebire de proiectul antiracheta anterior ), precum si populatiile si fortele europene ale NATO.
 • Se prevede expres ca Romania va continua sa exercite toate atributele suveranitatii asupra Bazei , care este si ramane o Baza romaneasca (Acordul necreand o baza americana in Romania). De altfel, Baza este sub comanda romaneasca, exercitata de un Comandant roman.
 • Textul include confirmarea expresa a faptului ca in Baza nu vor fi intreprinse actiuni care ar incalca suveranitatea sau legile statului roman si ca toate operatiunile intreprinse vor respecta cerintele de protectie a sanatatii si sigurantei publice. De asemenea, este prevazut ca toate cladirile , inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei.
 • Textul exclude complet raspunderea Romaniei pentru prejudiciile cauzate in afara teritoriului Romaniei prin operarea sistemului, aceasta raspundere revenind in consecinta SUA (in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei ￯-o exceptie care decurge din normele aplicabile si din principiile generale de drept, SUA neputand raspunde pentru actiuni sau inactiuni ale Romaniei).
 • Se prevede prevede ca, in timp ce Statele Unite vor avea in mod exclusiv comanda si controlul Sistemului (asa cum este prevazut si in Acordurile in domeniu incheiate anterior de SUA cu Polonia si Cehia), Romania are jurisdictia suverana asupra Bazei.
 • Sunt reconfirmate natura exclusiv defensiva a sistemului Statelor Unite si conformitatea utilizarii sale cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite.

Alte dispozitii
 • Dispozitiile cuprind un angajament clar si expres al partilor de a asigura protectia mediului natural si a sanatatii umane. Acest text ofera garantiile necesare ca activitatea desfasurata in Baza nu pune in pericol sanatatea persoanelor si mediul inconjurator.
 • Este asigurat un plafon al fortelor SUA (500, atat pentru membrii fortei SUA, cat si pentru componenta civila), astfel incat personalul sa nu depaseasca numarul necesar pentru operarea sistemului
 • Se indica, in mod expres, ca ambele tari deruleaza o cooperare in domeniul securitatii care nu se reduce la proiectul antiracheta.
 • Partea americana va suporta integral toate cheltuielile pentru transportul, constructia, intretinerea si operarea elementelor sistemului de aparare antiracheta, precum si pentru servicii solicitate de partea americana, cum ar fi utilitatile sau telecomunicatiile.
 • De asemenea, se prevede ca partea romana va suporta doar cheltuielile pentru facilitatile aflate sub comanda romaneasca sau folosite in mod exclusiv sau principal de autoritatile romane, precum si taxele locale in legatura cu Baza (in mod firesc, tinand cont ca dreptul de proprietate asupra imobilelor revine partii romane).
 • Acordul va fi incheiat pe perioada nedeterminata si va intra in vigoare la data ultimei notificari privind indeplinirea, de catre fiecare parte, a procedurilor interne necesare pentru intrarea in vigoare a Acordului.5389 de afisari


Marmota ruseasca :))
Vizitiul [utilizator], Miercuri, 14 septembrie 2011, 3:44
+17/29
N-a avut Romania astfel de garantii de cand este, zic ca este o mare realizare pentru Romania!
Romania, stat-cheie in strategia USA
Romania, putere regionala [anonim], Miercuri, 14 septembrie 2011, 9:10
+14/16
Romania, treptat, printr-o politica (toti liderii romani sunt de acord, indiferent de partid) si o diplomatie perseverente in acest sens, a reusit in cativa ani sa devina principalul aliat al USA in aceasta parte a Europei si asta e fara precedent.

Practic, USA au introdus Romania in propriul sistem de aparare ca element fundamental al scutului anti-racheta.
Teritoriul Romaniei, stabilitatea ei politica, reusita economica, au acum o protectie americana, mesajul catre vecinii nostri fiind clar: 'cine se atinge de Romania se atinge de USA si primeste un raspuns pe masura'.

Sunt convins ca acest acord privilegiat cu USA a starnit multe isterii si furii neputincioase la Moscova, Budapesta, Kiev sau Belgrad, capitale ale unor tari dusmanoase si agresive cu Romania si minoritatile romanofone.

Prabusirea Greciei transforma Romania in cel mai mare si mai important stat din Balcani si cel mai apropiat aliat strategic al USA in tot sud-estul Europei, la M.Neagra (relatiile cu Turcia par sa fie imprevizibile si sunt deja puternic afectate de relatiile proaste cu Israel, evreii americani, extrem de influenti in Congresul american vor actiona contra Turciei..).

Basescu a reusit sa aduca Romaniei cea mai puternica protectie militara si diplomatica pe care o putea spera in acest moment al Istoriei.
inca 28 de comentarii comenteaza
Cookie Settings